Aktuális

Atombombázóval üzent Kína Trumpnak

A megválasztott amerikai elnök azzal vívta ki a kínai kormány haragját, hogy fogadta a tajvani elnök, Caj Jing-ven telefonhívását.

A tízperces telefonhívásra Trump választási győzelme után került sor. Az elmúlt 37 évben volt az első hivatalos kommunikáció egy amerikai elnök vagy megválasztott elnök és a szigetország között. Azóta nem került sor ilyesmire, hogy Jimmy Carter, az USA 39. elnöke diplomáciai kapcsolatot létesített Kínával, elismerve, hogy Tajvan az “Egy Kína-elv” alapján a kontinentális ország részét képezi. Emellett a doktrínát elfogadó Egyesült Államok csupán nem hivatalos kapcsolatot tart Tajvannal.

A kínai hadsereg nukleáris bombázója (Fotó: Wikipedia)
A kínai hadsereg nukleáris bombázója (Fotó: Wikipedia)

Trump szerint ez problémás, és Twitter-csatornáján keresztül kritizálta a kínai kormány politikáját, közte az ázsiai országnak a Dél-kínai-tengeren történő terjeszkedését. Kína mesterséges szigetek építésével igyekszik minél nagyobb területet saját fennhatósága alá hajtani.

A telefonbeszélgetésre válaszként Kína egy Xian H-6 típusú bombázót vezényelt a térségbe. A gép, amely az orosz Tu–16-os bombázó módosított verziója, egy olyan harci gép, amely képes atombombák szállítására és célba juttatására is – Kína korábban nukleáris tesztek során vetett be ilyen repülőket.

A Xian H-6 ezúttal az úgynevezett kilencpontos vonalon kívülre is repült, ez az a határ, amely Peking szerint a kínai szuverén területek határait jelzi. A nukleáris bombázó több olyan sziget felett is elrepült, amelyek hovatartozása heves vita tárgyát képezi.

A kilenc pontos vonal, amely a Kína szerinti szuverén területet mutatja (Kép: Wikipedia)
A kilencpontos vonal, amely a Kína szerinti szuverén területet mutatja (Kép: Wikipedia)

A Fox Newsnak nyilatkozó amerikai hivatalos források szerint a manőverrel a január 20-án elnökké avatandó Trumpnak és kabinetjének kívántak üzenetet küldeni. A Pentagon múlt hét pénteken kapott hírt az esetről, amely több mint másfél éve az első hosszú távú repülés volt a térségben. A gép útvonala a korábbiaknál jobban eltávolodott a kínai szárazföldtől.

Harry Harris admirális, az USA Csendes-óceáni parancsnokságának vezetője korábban már többször figyelmeztetett a kínai hadsereg manővereire. Műholdképek tanúsága szerint Kína felszín-levegő rakéták telepítését készíti elő több vitatott hovatartozású szigeten.

A Fehér Ház munkatársai az Independent brit lap értesülései szerint Trump és Caj Jing-ven beszélgetése után kapcsolatba léptek a kínai diplomatákkal, és megnyugtatták az ázsiai ország vezetését, hogy az USA egyelőre még elismeri az Egy Kína elvét, amely nem ismeri el Tajvant szuverén államként.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top