Aktuális

Egy magyar lett a világ legjobb hegedűkészítője

Draskóczy Gábor dupla aranyérmet nyert, hegedűjének hangzását és a hangszer kidolgozottságát is a legjobbnak ítélte a nemzetközi zsűri.

Nagy magyar siker született az Amerikai Hegedűtársaság (Violin Society of America) idei hangszerkészítő világversenyén: Draskóczy Gábor dupla aranyérmet nyert.

A Londonban élő 40 éves hegedűkészítő a Népszavának azt mondta, egyfelől a rangja miatt jelentkezett a versenyre, ez ugyanis a legmagasabb színvonalú a világon. Másfelől pedig azért, mert antikolt – vagyis külsejét, felépítését tekintve 300-400 éves évesnek kinéző – hegedűkkel is lehetett indulni, ő pedig már régóta főleg ilyeneket készít. 

Draskóczy Gábor a Zeneakadémia Hangszerész-képző Iskolájába járt. A hegedűkészítés mesterfogásait később Holló Bencétől sajátította el, aki az itáliai hegedűkészítés fellegvárában, Cremonában végezte tanulmányait.

 

 2004 óta dolgozik Londonban, a német Florian Leonhard ma már világszerte jelenlévő cégénél, ahol az új hangszerek készítéséért felelős. “Persze ezek is kizárólag itáliai stílusú, antikolt kópiahangszerek. Általában ott van mellettem egy régi, eredeti hangszer, s azt igyekszem tökéletesen rekonstruálni” – mondta a Népszavának. A hegedűk mellett olykor brácsákat is készít.

Úgy véli, Londonban nagyobbak a szakmai kihívások: sokszor egy napon is a kezébe kerül tíz felbecsülhetetlen értékű itáliai mesterhangszer, míg Magyarországon tíz év alatt csak három Stradivariust látott.

Elmondta, egyszer szeretné megalkotni a saját hangszerét, de még nem tudja, mikor jön el ennek az ideje.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top