Aktuális

Vidrabőrt kínáltak a Vörösmarty téri adventi vásáron

Kiemelten védett vidra bőrét kínálja egy árus a Vörösmarty téri adventi vásárban. A természetvédelmi őrök lecsaptak a férfira, egyelőre vizsgálják, mely vidrafaj példányáról lehet szó.

Az Állatmentő Szolgálat Alapítvány egyik munkatársa, Némedi Edina névtelen bejelentés alapján nézett körül a Vörösmarty téri adventi vásárban. Állítása szerint egyértelműen felismerhető volt, hogy a vásárban fokozottan védett vidra preparált bőrét kínálták.

Az állatmentő önkéntese egyszerű vásárlónak kiadva magát érdeklődött az árusnál. És mivel a komoly vevő benyomását keltette, az idős férfi maga mondta el, hogy saját kezűleg nyúzta meg az állatot, majd készítette ki a bőrt.

Az állatvédők nem értik, miért nem indítottak azonnal eljárást a férfi ellen, hiszen “a vidra elejtése, illetve bőrként árusítása természetkárosítás bűncselekményének minősülhet”. Érthetetlen az is, hogy miután a hatóság lefoglalta vidrabőrt, az esetet jegyzőkönyvbe vette, a férfi tovább kínálhatja portékáit a karácsonyi vásárban.

A hatóság a hvg.hu kérdésére az ügyben azt mondta, a bőrt visszatartották, hivatalosan ugyanis csak ezt tehetik meg, lefoglalásra nincs jogkörük. Első körben azt kell megvizsgálniuk, milyen vidrafaj bőrét kínálta eladásra az árus.

A férfi állítólag nem tudta, hogy vidrabőrrel van dolga, és azt sem, hogy ez az állat védett. Megerősítette, hogy a bőrt elvitték tőle, azóta viszont gond nélkül árulhat, senki sem háborgatta. Ha a férfi bizonyíthatóan védett állat bőrét árusította, jövőre nem kaphat engedélyt a már Bécsnél is népszerűbb budapesti adventi vásárra.

Vidrabőrt kínáltak a Vörösmarty téri karácsonyi vásárban
Vidrabőrt kínáltak a Vörösmarty téri karácsonyi vásárban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top