Aktuális

14 év fegyházat kapott a taxis gyilkos

14 év fegyházbüntetésre ítélte a Szegedi Ítélőtábla azt a férfit, aki még 1998-ban brutális kegyetlenséggel gyilkolt meg Domaszéken egy szegedi taxist. Az ítélet valójában jóval enyhébb, mint az I. fokon kiszabott életfogytig tartó.

A bíróság a vádlottat, akit több mint tizenhat évvel a gyilkosság után fogtak el, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek.

A táblabíróság ugyanakkor jelentősen enyhítette a most 40 éves Tóth Rolandra első fokon kiszabott életfogytig tartó büntetést. A Szegedi Törvényszék a férfira az elkövetéskor hatályos jogszabályok alapján legsúlyosabb – a feltételes szabadságot harminc évet követően lehetővé tevő – büntetést szabta ki.

A jogerős ítélet alapján a gyilkos a 14 éves fegyházbüntetés négyötödének, vagyis legalább 11 év letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

Tóth Roland 1998. szeptember 15-én az akkor még fiatalkorú barátnőjével érkezett Szegedre. Azt tervezték, továbbmennek a férfi szüleihez, akikről annyit tudtak, Domaszék mellett egy tanyán élnek. Késő este volt, ezért csak taxival folytathatták volna útjukat, amire ugyanakkor Tóthnak már nem volt pénze. A férfi elhatározta, akár a sofőr élete árán is megszerzi a taxis pénzét, miután őket Domaszékre vitte.

A férfi megalkudott a taxissal a tarifáról, és elindultak a Szegedtől alig tíz kilométerre fekvő községbe. A település mellett földútra tértek, ahol Tóth Roland elővett egy kalapácsot, és azzal fejen ütötte a sofőrt, aki védekezni próbált. A vádlott kihúzta a taxist az autóból, majd tovább ütötte, szidalmazta és azt kérdezte: “Miért nem halsz már meg?” Egészen addig ütötte a vétlen embert, amíg elszállt belőle az élet.

A gyilkos átkutatta áldozata ruháját, kivette a nagyjából 4 ezer forintnyi napi bevételt, ellopta a mobilját, a holttestet pedig elrejtette a kukoricásba. A maradványokat több héttel később aratók találták meg.

Tóth Roland és barátnője beült a taxiba, és  egészen Bonyhádig hajtottak az autóval, amikor kifogyott belőle a benzin. Innen busszal Budapestre utaztak, ahol a mobiltelefontól megszabadultak, a pénzt pedig elköltötték.

A lány nem tudott arról, hogy barátja bűncselekményt tervez. Hosszú éveken át tartó együttélés után, azt követően tett vallomást 2015-ben a rendőrségen, hogy Tóth Roland többször bántalmazta, megfenyegette. A nyomozási bíró ezt követően adta ki az európai elfogatóparancsot a férfit ellen, akit tavaly április 23-án vettek őrizetbe Németországban.

A vádlott – akit két, csuklyát viselő fegyőr vezetett elő a tárgyalásra – az utolsó szó jogán beismerte, hogy háromszor megütötte a taxist, de azt állította, nem volt szándéka megölni a férfit.

Mezőlaki Erik tanácsvezető bíró az ítélet indoklása során kifejtette, nyomatékos enyhítő körülményként értékelte a bíróság, hogy a bűncselekmény óta hosszú idő telt el. Az elkövetéskor – az akkori jogszabályoknak megfelelően – jóval enyhébb volt a bírói gyakorlat is, így a táblabíróság aránytalannak látta az életfogytiglani büntetést.

Domaszéken gyilkolta meg a taxist a kegyetlen férfi

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top