Aktuális

Átverték beteg kislányuk segítőit a szülők

Milliókat gyűjtött össze egy spanyol házaspár jóhiszemű emberektől gyermekük betegségét felhasználva. Azt híresztelték, hogy egy speciális műtéttel megmenthető lenne kislányuk élete, amit csak az Egyesült Államokban tudnak elvégezni. Aztán kiderült, hogy sem a kezelés, sem pedig az amerikai specialisták nem léteznek.

Aljasan rászedték az embereket annak a kislánynak a szülei, aki a trichothiodisztrófia (TTD) nevű genetikai anyagcsere-betegségben szenved. A kislány szülei egy internetes oldalon kezdtek adománygyűjtő akcióba, hogy a kis Nadiát az amerikai Houstonban megműthesse egy specialistákból álló orvoscsoport. A gyűjtőakciót felkapta a spanyol sajtó, a közadakozásból végül több mint 150 ezer euró (47 millió forint) gyűlt össze Nadia amerikai műtétjére. Az apa számtalan interjút adott különböző csatornáknak, tele apró ellentmondásokkal, amik felkeltették az El País újságíróinak figyelmét, és alaposan utánanéztek a történetnek. 

Kiderült, hogy nem létezik a speciális, Spanyolországban tiltott génmanipulációs eljárás, amiben három lyukat kellene a beteg kislány tarkójába fúrni, illetve a hudsoni specialisták is csak a szülők fantáziájának szülöttei. 

Mikor erre fény derült, az apa az Antena3 tévécsatornának nyilatkozva beismerte, hogy valótlanságokat állított, bocsánatot kért, és ígérte, hogy mindenkinek visszautalja a pénzt. Ellenben az anya a csatornának adott másik telefonos interjúban tagadta, hogy csalást követtek volna el, mert a pénzt valóban a kislány kezelésére gyűjtötték. Állítólag az apa különböző gyógyítókhoz, kuruzslókhoz vitte a gyereket. 

A csendőrség szerda este őrizetbe vette a szülőket, az anyát a kihallgatás után elengedték. A család bankszámláit zárolták, a gyerek útlevelét bevonták, és megkezdték orvosi leleteinek ellenőrzését. Közben az is kiderült, hogy az apa ellen 16 éve munkahelyi csalás miatt már zajlott rendőrségi eljárás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top