Aktuális

Karácsony előtt már nem lesz fizetés

Az egyik budapesti kórház dolgozóig hideg zuhanyként érte a hír, amely szerint a decemberi munkabért csak januárban utalja a Magyar Államkincstár. Hogy miért éppen most változtattak a korábbi évek gyakorlatán, senki sem tudja. Az ugyanakkor biztos, hogy a közalkalmazottak karácsony előtt már biztosan nem kapnak fizetést.

Már tavaly sem örülhettek felhőtlenül az egészségügyi dolgozók, mert az októberi fizetésük csúszott. Akkor kiderült, mindez azért történt, mert a Kincstárnál új bérszámfejlesztési rendszert vezettek be, az átállás pedig nem sikerült zökkenőmentesre.

Aztán idén újabb kellemetlen hír várt az egyik budapesti kórház munkavállalóira. Idén nem a megszokott módon, karácsony előtt kapják meg a fizetésüket, hanem csak januárban. A munkajogász szerint, ha a munkaszerződésben vagy a kollektív szerződésben nem rögzítették a munkabérek előrehozott kifizetését, akkor a munkáltató jogszerűen bármikor változtathat a korábbi gyakorlaton.

A szakszervezet szerint a dolgozók ugyanakkor jogosan csalódottak, mert számítottak a fizetésre, a változtatásról pedig későn tájékoztatták őket. Évek óta megkaphatták már karácsony előtt a decemberi munkabért, így idén is számítottak rá.

A Magyar Államkincstár szerint nemcsak az egészségügyi dolgozókat érinti a változás, valamennyi közalkalmazott januárban kapja meg a decemberi fizetését. Az intézkedéssel nem sértenek szabályt, de arra nem válaszoltak, miért éppen most változtattak az évek óta bevett gyakorlaton – hangzott el az RTL Klub hírében.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top