Aktuális

Friss adócsomag jön: kicsit jobb lesz a vállalkozóknak

Jövőre is sok minden más lesz az adózásban, viszont a mostani változásoknak a legtöbben örülni fognak. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a vállalkozók jövőre több pénzt vihetnek haza, mint eddig, mert csökkennek a terheik.
  • Felemelték a katások éves összeghatárát 6 millióról 12 millióra

A kisadózó vállalkozások tételes adója, azaz a kata, annyiban változik 2017-ben, hogy az eddigi 6 milliós bevételi határt felemelték 12 millió forintra. Ez azt jelenti, hogy éves szinten 12 millió

 forintig élvezitek a katás adózás előnyeit, az e feletti bevételt azonban 40%-os adómértékkel kell adóznod. Vagyis továbbra sem érdemes átlépni a megengedett bevételt.

  • A társasági adó egységesen 9% lesz

A jelenleg érvényes 10/19%-ról egységesen 9%-ra csökken a társasági adó mértéke 2017-től.  A 9%-ra módosítás következtében az épp bevezetésre jelölt start-up befektetés adóalap-kedvezményének mértéke és a vállalkozói személyi jövedelemadó is 9%-ra csökken.

  • Szocho és eho: 22%

A szocho 27%-ról 22%-ra csökken 2017-től, és az eho általános mértéke 27%-ról 22%-ra módosul. Máris bekerült a javaslatba, hogy 2018-tól mindkét esetben további csökkentés következik, feltehetően 20%-ra.

  • Teret hódít a reklámadó

A javaslat kiterjeszti az önkormányzatok adóztatási jogát a reklámhordozó utáni adókötelezettség tényállásával. Így építményadó vethető ki az ilyen objektumok után a felület m2-ben kifejezett mérete alapján. Ennek felső határa évi 12 000 Ft/m2 lesz.

Friss adócsomag jön: kicsit jobb lesz a vállalkozóknak
  • Kedvezőbb adózás az ingatlanértékesítésnél

2017-től bármely ingatlan vagy ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog értékesítéséből származó jövedelem a szerzés évét követő ötödik évtől kezdődően adómentessé válik. Eddig ez csak a lakóház, lakás és vonatkozó vagyoni értékű jogokra volt igaz, az egyéb ingatlanok csak a 15 évtől voltak adómentesek.

  • Csökken a kiva kulcsa

A kiva (kisvállalati adó) kulcsa 16%-ról 14%-ra csökken 2017-től, majd a szocho csökkenését követve 2018-tól tovább csökken 13%-ra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top