Aktuális

Meghalt Gotlib

82 évesen hunyt el a franciák legendás karikaturistája, Gotlib. Az ő nevéhez fűzhető a búskomor kutya, a Gai-Luron megalkotása, mely később önálló képregény formájában is megjelenhetett.

Nyolcvankét éves korában, vasárnap meghalt Gotlib, francia karikaturista, képregényrajzoló, a búskomor kutya, Gai-Luron figurájának megalkotója. A Marcel Gottlieb néven született művész több ezer fiatal számára mutatta meg, hogy minden élethelyzetben találni valami vidámságot. Gotlib több mint harminc éven át napi tíz órát töltött a rajzasztalánál, hogy tovább és tovább mesélje az általa megálmodott karakterek történeteit.

A később méltán népszerű művész zsidó szülők gyermekeként látta meg a napvilágot Párizsban, 1934. július 14-én. Román származású édesapja, Ervin, szobafestőként kereste meg a mindennapi betevőre valót, míg édesanyja, a magyar felmenőkkel rendelkező Regine, varrónőként dolgozott. Gotlib apja a buchenwaldi koncentrációs táborban halt meg, a fiatal Marcelt édesanyja egy normandiai farmra küldte a háború hátralevő idejére, hogy megóvja a zsidóellenes üldöztetéstől.

A háborút követően Gotlib a képregényrajzolásnak szentelte az idejét, első munkái bekerültek a Vaillant című – később Pif-Gadget néven ismert – magazinba. Itt ismerhették meg az olvasók Gai-Luron, a búskomor kutya figuráját is, amely később önálló képregényt kapott.

A párizsi Zsidó Művészeti és Történeti Múzeum 2014-ben nagyszabású retrospektív tárlattal köszöntötte a művészt 80. születésnapján. Ugyancsak a művész előtti tisztelgés jeleként, egy amatőr csillagász Gotlibról nevezett el egy aszteroidát.

Így már biztosan emlékeztek a búskomor kutya figurájára

Fotók: La Carterie
Fotók: La Carterie

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top