Aktuális

Jöhet az azonnali utalás

Nemsokára olyan helyzetekben is fizethetünk elektronikusan, ahol eddig csak készpénzzel tehettük meg.

Az azonnali átutalások szabályrendszeréről várhatóan még ebben a hónapban dönt a jegybank illetékes testülete. Arról azonban, hogy a szabályrendszer alapján milyen fizetési rendszer fogja biztosítani az azonnali fizetés alapszintű szolgáltatási szintjét, várhatóan jövő év elején születik majd döntés  mondta a Magyar Időknek a Magyar Nemzeti Bank.

A lakossági és vállalati ügyfelek szempontjából a fő előny az eddigieknél jóval szélesebb körű használhatóság lesz, azaz hogy olyan fizetési helyzetekben is rendelkezésre áll majd korszerű és gyors elektronikus fizetési mód, amelyeknél csak a készpénzes fizetés volt lehetséges  indokolta a lépést az MNB. Hozzátették, hogy az új infrastruktúra által nyújtott előnyök kihasználhatóságához a pénzforgalmi szolgáltatóknak kell átjárható és nyílt szabványokkal működő szolgáltatásokat kifejleszteniük a központi infra­struktúrára építve.

Szauter Gyula, az EY pénzügyi tanácsadó cég üzleti tanácsadási szolgáltatások részlegének szenior menedzsere a lapnak ugyanakkor azt mondta, hogy a banki ügyfélkörben a jelenlegi időkeretet felváltó azonnali átutalás bevezetése minimális előnnyel járhat. A szakember úgy véli, hogy a jelenlegi, igen alacsony szinten lévő kamatokból származó haszon kicsiny, a határidők tekintetében pedig az átutalásoknál eddig is a teljesítés határidejét vették figyelembe a cégek. Szauter szerint azok a cégek, amelyek már most felkészülnek az új átutalási rendszerre, és elsőként tudják ezt ügyfeleiknek ajánlani, saját piacukon juthatnak versenyelőnyhöz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top