Aktuális

Tömeges elbocsátás várható a magyar GE-nél – GE közleménnyel frissítve

Háromszáz ember veszti el állását a GE Current magyarországi részlegénél. A LED-es fényforrások fejlesztése Londonba költözik.

Az Index értesülése szerint a GE Current hazai kutatás-fejlesztési vertikuma a megszűnés szélére kerül. Csupán tíznél kevesebb mérnök és néhány tucat egyéb kiszolgáló tarthatja meg a pozícióját. 

A Current a GE-csoport világítástechnikai üzletágának, GE Lightingnek része, elsősorban LED-es és más energiatakarékos világítótesteket és világításirányítási rendszereket fejlesztenek a budapesti központban. Szerdán jelentették be a dolgozóknak a leépítést és azt, hogy a tevékenységet áttelepítik Londonba. Bár hivatalosan még tart a döntési folyamat és az egyezkedés a szakszervezettel, a legfelsőbb vezetés által kitalált átszervezés bizonyára megvalósul.

Tömeges elbocsátás várható a magyar GE-nél

Hírek szerint karácsonyig minden kirúgott Current-dolgozó megkapja a csoportos leépítéseknél szokásos, szakszervezet által kialkudott elbocsátási ajánlatát, januárban pedig fizetett szabadságra küldenék őket. Néhány ember a cég más üzemeiben folytathatja. 

Az esetnek több pikáns részlete is van. Egyik, hogy a kormány 2012 óta kiemelt partnere a GE-nek, bármit is jelentsen ez. Az bizonyos, hogy csak a most elbocsátásokat tervező világítástechnikai üzletág 689 milliós állami támogatást kapott a kölcsönös előnyök jegyében.

Másik, hogy amikor pár éve a hagyományos izzók betiltása körüli hiszti miatt a GE leszerelte és eladta Kínába a Tungsramtól örökölt gyártósorokat, az volt a mondás, hogy a “rendkívül elavult” technológia kivezetése minőségi cserével jár: hozzánk kerül a LED-es technológiához szükséges kutatási-fejlesztési csoport. (A rendkívül elavult hagyományos izzókhoz megszólalásig hasonló, ún. reziszta-izzók meglepő módon azóta is kaphatóak itthon.)

A GE szerda délutáni közleménye: 

A GE Current az MTI-nek küldött közleménye szerint: a tervezetben szervezeti változások is szerepelnek, egyebek mellett a Current európai és közel-keleti csapatában. Mielőtt a javaslatot véglegesítenék és megkezdődne a végrehajtása, konzultációt folytatnak a munkavállalók képviselőivel.

Ha végső döntés születik a terv végrehajtásáról, támogatják majd, hogy munkatársaik teljes mértékben kihasználhassák a juttatásokat, illetve sikeresen elhelyezkedjenek egy másik GE üzletágnál, vagy megtalálják a számukra legkedvezőbb új munkahelyet – közölték.
Az írásos válasz szerint a GE továbbra is elkötelezett Magyarország mellett. A közelmúltban nyitotta meg hat globális digitális fejlesztési központja egyikét Budapesten, és 400 új, ipari internet-megoldásokkal foglalkozó IT-szakértő felvételét tervezi 2017 végéig. Emellett csak az idén 300 új munkahelyet hozott létre a cég veresegyházi energiatermelési berendezéseket gyártó üzemében – hangsúlyozták.
A vállalat 1700 dolgozót foglalkoztató budapesti globális üzleti szolgáltató központja szerves része a GE globális stratégiájának(…). A központ a GE üzletágai számára nyújt szolgáltatásokat Európában és azon kívül is. Az elmúlt két évben a GE több mint 33 milliárd forintot fektetett be Magyarországon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top