Aktuális

Videó: sarkvidéki állatokat találtak a Földközi-tengeren

Libanon partjainál észleltek olyan állatfajokat, amelyek az Atlanti-óceán és főként a sarkvidéki régió vizeire jellemzőek. A kutatók egyelőre nem tudják, hogyan kerülhettek oda a különös lények.

A felvételt az Oceana nevű ügynökség készítette, amelynek célja a tengeri élővilág megőrzése. A kutatókat alaposan meglepte a felfedezés, főleg, amikor egy úgynevezett atlanti lámpáscápát is felfedeztek a pilóta nélküli víz alatti drón felvételein. Ez a cápafaj jellemzően az Atlanti-óceán jeges vizeiben fordul elő.

“Ez egy jobbára felfedezetlen terület, így amit itt fedezünk fel, az általában újdonságszámba megy, nagyon izgalmas!” – mondta a New Scientistnek Ricardo Aguilar az Oceana kutatási vezetője.

A csapat több mint 200 oda nem illő fajt fedezett fel a területen, most azon dolgoznak, hogy megállapítsák, milyen állatokról van szó, illetve azok miért és hogyan kerültek a Földközi-tenger keleti csücskébe.

“Egyelőre nem tudjuk, hogy bizonyos sarkvidéki fajok miért telepednek le itt” – tette hozzá a szakember, aki elképzelhetőnek tartja, hogy ezen a területen a mélyebben fekvő részeken kisebb a biodiverzitás, ami kisebb konkurenciát jelent az újonnan érkezőknek. “De az is lehet, hogy már itt élnek egy ideje, csak nem tudtunk róla.”

A fentiekből kiderül, hogy az Atlanti-óceánra jellemző fajok a Földközi-tenger mélyebb rétegeiben észlelhetőek, valószínűleg azért, mert ott hidegebb a víz.

Az Oceana tengeralattjáró robotja emellett egy hatalmas korallzátonyhoz hasonló képződményt is felfedezett, körülbelül 80 méterrel a felszín alatt. A korallzátonyoktól eltérően ezeket a struktúrákat vörös algák hozzák létre, amelyek kalcium-karbonát, vagyis mészkő kiválasztásával hoznak létre új telepeket.

A kutatási adatok alapján a libanoni kormány akár védett zónákat is kijelölhet a Földközi-tengeren, ahol a különleges fajok megtalálhatók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top