Aktuális

A klímaváltozásért és az egyenjogúságért küzd az Antarktiszra induló női kutatócsoport

A világ legnagyobb, kizárólag nőkből álló expedíciója indult el a Déli-sark felé, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás hatásaira, illetve a tudományos területen dolgozó nőket érő hátrányos megkülönböztetésre.

A nemzetközi csapat húsz napot tölt majd az Antarktiszon, ezalatt egy olyan képzésen vesznek részt, amely fejleszti a vezetői képességeket, és segít szembeszállni a tudományos világban tapasztalható túlzott férfidominanciával.

Az UNESCO adatai szerint a világ kutatóinak csupán 28 százaléka kerül ki a nők közül, a helyzet pedig ennél is gyászosabb a vezető pozíciókban.

“Nagy szükség van a női vezetőkre a klímaváltozás elleni harcban, ugyanis az aránytalanul nagyobb mértékben van hatással a nőkre” – mondta Fabian Dattner, a Homeward Bound nevű szerveződés egyik alapítója. A kijelentés többek között azon az információn alapul, hogy a klímaváltozás által legsúlyosabban érintettek a szubszaharai Afrikában élő tanyasi farmerek, akik közül sok helyen többen vannak a nők a férfiaknál. De a fejlődő országokban is sokszor a nők feladata a vízgyűjtés, azonban az egyre nagyobb szárazságok és aszályok miatt sokszor jóval nagyobb távolságokat kell megtenniük, mint korábban.

Nem csak az Antarktiszon problémás a kutatónők helyzete (Fotó: NASA)
Nem csak az Antarktiszon problémás a kutatónők helyzete (Fotó: NASA)

A London School of Economics 2007-es kutatása arra is rámutatott, hogy a természeti katasztrófák – amelyek előfordulása a klímaváltozás miatt várhatóan növekedni fog – jellemzően több áldozatot szednek a nők körében.

Dattner azután hozta létre a szervezetét, miután hallotta, ahogy sarkkutatók egy csoportja azzal viccelődik, hogy az Antarktiszon csak azok kaphatnak vezetői állást, akiknek szakálluk van.

“A Homeward Bound célja, hogy intelligens, tehetséges nőket hozzon össze, olyanokat, akiket nem ismernek el, vagy akár észre sem vesznek” – mondta Dattner a Thomson Reuters Alapítványnak adott telefonos interjújában.

Az expedícióhoz csatlakozó tudósok közül sokan megtapasztalták már a diszkriminációt és a nőgyűlöletet, amely jellemző a tudományos munkakörökre, illetve többek váltak már szexuális zaklatás áldozatául is. A szervező reményét fejezte ki, hogy a következő évtizedben több mint 1000 női kutató csatlakozik majd a kezdeményezéshez, amelynek célja az is, hogy egy hálózatot hozzon létre a kutatónők számára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top