Aktuális

Jön az ingyen útlevél

Egy törvényjavaslat számos közigazgatási eljárás díját törölné el. Többek között díjmentessé válhat az anyakönyvi kivonat kiállítása, az útlevél igénylése 65 év felett, és díjmentesen lehetne tulajdoni lapot lekérni.

Nem csak tízezer forintos Erzsébet-utalvánnyal és nyugdíjemeléssel kedveskedik a kormány a nyugdíjasoknak karácsonyra, hanem a rezsicsökkentés jegyében ingyenesen kaphatnak útlevelet jövő tavasztól. Erről nyújtott be törvényjavaslatot tegnap Lázár János a parlamentnek, amely több illetéket és díjat eltörölne a közigazgatásban jövő márciustól.

A tervezet szerint az alábbi ügyek válnának illeték- és díjmentessé:

  • az anyakönyvi kivonat kiállítása;
  • a lakáscélú állami támogatás igényléséhez szükséges, a fennálló biztosítási jogviszonyt igazoló egészségbiztosítási pénztári hatósági bizonyítvány kiállítása évente két alkalommal;
  • a közműpótló talajvízkút létesítésének, átalakításának, megszüntetésének engedélyezése;
  • a hatósági bizonyítvány kiállítása az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő adatokról;
  • a korlátolt felelősségű társaság, az egyéni cég, a közkereseti társaság és a betéti társaság bejegyzésére irányuló cégbírósági eljárás;
  • általános tételű közigazgatási eljárás 18 éven aluliaknak, magánútlevél kiállítása 65 éven felülieknek.

Ha a jogszabály-módosítást elfogadja a parlament, akkor a fentieken túl többek között évente kétszer kérhetnek majd le díjmentesen ingatlan-tulajdonilapot az állampolgárok, megszűnnek a szállásadói illetékek is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top