Aktuális

Új fizetős övezet lett hirtelen Budapesten, özönlenek a büntetések

A gatyád rámehet arra, ha senki nem szól, és táblák sem jelzik, hogy egy addig díjmentes parkolóövezet hirtelen fizetőssé válik. Se tábla, se két hét türelmi idő, tessék csengetni!

A második kerületben a Fő utca és a Bem rakpart bizonyos része nem volt fizetős. Múlt hétfőn viszont az lett, váratlanul, egy hónap közepén. Semmiféle figyelmeztetést nem tettek ki, holott máskor és máshol már jóval a fizetős parkolás bevezetése előtt tettek ki szórólapot a szélvédőre. A parkolóőrök hetekig nem büntettek, hanem csak figyelmeztettek. Itt semmi ilyen nem volt.

Értekezletre jöttem, és amikor felértem az irodába, szóltak a kollégák, hogy már fizetős az utca. Rögtön vettem parkolójegyet egy mobilalkalmazás segítségével. Amikor az értekezlet után lementem, láttam, hogy az utcában végig megbüntettek mindenkit. Ha jól emlékszem, nyolc perccel az után vettem meg a jegyet, mint ahogy – tudtomon kívül – megbüntettek. Mivel 5 perc a türelmi idő, így valójában három perc késés miatt kaptam az 5500 forintos büntetést. Ha viszont tudom, hogy megbüntettek, akkor nem veszek jegyet, mert a büntetés mellé aznap már nem kell jegyet venni, a büntetésben benne van a jegy ára is, legalábbis ezt mondta egy parkolóőr.

Fizetős övezet lett hirtelen, özönlenek a büntetések
Fizetős övezet lett hirtelen, özönlenek a büntetések

Bementem abba az irodába, ahol a reklamációkat intézik. Egyetlen ügyfél sem volt, három ügyintéző unatkozott odabent. Vártam valamennyit, majd az egyik megkérdezte, hogy mi járatban. Elmondtam mindent. Az volt a válasz, hogy nincs mit tenni, fizetni kell. Hiába érveltem azzal, hogy ők az egyébként vitatható büntetésbe már belevették a jegy árát is. Kérdeztem, hogy hol tehetek panaszt az eljárás ellen (szerintem ezt egyébként kérés nélkül tudatni kellene az autósokkal, mondjuk úgy, hogy ezt is rányomtatják a büntetésre). Úgy tett, mintha nem értené, amit mondok, de végül is felfogta, hogy őellene és a cége eljárása ellen szeretnék tiltakozni. A kezembe nyomott egy papírt, amin a magyarországi békéltető testületek neve és címe volt felsorolva.

Természetesen ők nyertek, a büntetést hamar befizettem, mert nem akartam a többszörösét kapni. Szerintem ez felháborító, a környéken rengeteg ember a zsebébe nyúlt aznap, hiszen nem tudtak arról, hogy ahol eddig ingyen parkoltak, ott mostantól fizetni kell.

Helyreigazítás

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top