Aktuális

Titkos szigeten falta a nőket Fidel Castro

A hét végén elhunyt kubai diktátor falta a nőket, miközben a külvilág számára úgy tűnt, hogy csak a forradalom eszméje izgatja. Valójában sok ezer nővel hált életében, és egy titkos szigetet is fenntartott a légyottjaira. Bírálni csak egyetlen nő merte, de neki különleges szerepe volt a Commandante életében.

Castrónak állítólag húsz luxusingatlana volt, ide vonult vissza a szeretőivel, de ezeken kívül egy titkos szigetet is fenntartott a légyottokra, amit nemes egyszerűséggel az Éden szigetének hívott. Nemcsak a szeretőknek, de a titkosszolgálatnak is rengeteg fejtörést okozott a nőfaló diktátor, ugyanis egy izgalmas bordélykaland reményében még a kelet-berlini titkosszolgálat elől is meglógott. Az amerikai titkosszolgálat megpróbálta kihasználni Castro gyengéjét: az egyik szeretőjét vették rá, hogy mérget csempésszen a diktátor arckrémébe. A nő végül képtelen volt megtenni: a mérget lehúzta a vécén, és mindent bevallott Castrónak, aki megbocsátott neki.

Az ágyban szívesen beszélt a mezőgazdasági reformokról

A kubai politikus világszerte híres volt maratoni hosszúságú beszédeiről és a nőügyeiről. A botránykönyveiről ismert Ian Halperin meghökkentő állítást közölt az elnökről: Fidel Castro élete során mintegy 35 000 nővel hált, négy évtizeden keresztül naponta legalább két nőt “fogyasztott” ebédre és vacsorára, ám olykor még reggelire is rendelt egyet. Castro hatalmas szexuális étvággyal rendelkezett, és nagyon szerette a fiatal, szép lányokat, akik közül néhányan akár az unokái is lehettek volna. Sokszor cigarettázott és olvasott szeretkezés közben, és képes volt órákon át beszélni a szeretőihez – állítólag egyik kedvenc témája a mezőgazdasági reformok voltak. Egy közeli ismerős azt állítja, hogy a kommunista vezető parancsára egy kubai orvos több mint 30 évvel ezelőtt kikísérletezte a világ legjobb szexpiruláját, ami kétszer olyan hatékonynak bizonyult, mint a Viagra, így a miniszterelnök akár 12 órán keresztül is képes volt erekcióra.

Fotó: New York Daily News
Fotó: New York Daily News

Castro diktátor volt a javából, aki ellen egyébként kb. 600 sikertelen merényletet kíséreltek meg. Kegyúr: a neki megtetsző, ellenkezni nem merő nőket a testőreivel cserkésztette be, szállíttatta házhoz. Ezért igaz, amikor férfiasságára büszkén kijelenti, hogy az országot szexuális értelemben is birtokolja.

Míg Fidel Castro politikusi élete a legnagyobb nyilvánosság előtt folyt – a hétnek legalább négy napján a havannai újságok címoldalán szerepel, végeláthatatlan beszédeit a rádió és a televízió egyenesben közvetítette, hogy aztán másnap ismétlésben újra leadja –, addig magánéletét hét lakattal zárt falak mögött élte. A legutóbbi időkig állítólag az amerikai CIA is csak egyetlen olyan fényképfelvétellel rendelkezett, amely “nem hivatalos szituációban” ábrázolta Fidel Castrót első törvényes feleségével, Mirta Díaz Balarttal.

A havannai first lady

Fuentes Castróról szóló könyvének a megjelenése után számos interjút adott. Ugyanis a kubaiak többsége sem igen tudta, hogy hívják vezetőjük családtagjait, vagy hogy néznek ki azok. A legnagyobb homály feleségének személyét fedte, aki soha nem jelent meg állami vagy pártrendezvényeken férje oldalán, s mivel a Castro-rezidenciát külföldi lesifotósok meg sem kísérelhették megközelíteni, hazaiak meg nemigen voltak, a havannai first ladynek sem a hazai, sem a külföldi sajtóban még csak egy fotója sem jelent meg, egészen Castro 75. születésnapjáig.

A moszkvai Obscsaja Gazeta című hetilapban például a következőképpen kommentálták: “Castro felesége, Dalia Soto del Valle nagyon tanult hölgy, tanítónő volt Trinidad városban. Fidellel a hatvanas években ismerkedett meg az alfabétizációs program idején. Sokkal fiatalabb Castrónál, nagyon jól néz ki, elegáns, nagyon szépen öltözködik. Soha nem kíséri el azonban férjét sem a kubai fogadásokra, sem külföldi útjaira. Senkinek még csak tudnia sem szabad, hogy ez a hölgy létezik. Dalia ideje legnagyobb részét Castro családi rezidenciáján tölti, Havanna nyugati kerületében.”

A római Panorama hetilap később ennél színesebben írta le Kuba első asszonyát, igaz, már azután, hogy Dalia többször is megjelent a nyilvánosság előtt:

Mindenki tudta, hogy Dalia létezik, hiszen Kubában minden férfinak, hát még a Moncada szupermacsójának, kell, hogy legyen asszonya, szeretője, csajai, hogy demonstrálhassa férfiasságát. De senki az állami diszkréció falain kívül nem láthatta ezt az arc nélküli »first lady«-t, akit ezután könnyű lesz megkeresni és felismerni a méltóságát a pártkorifeusokéhoz hasonlóan megillető helyeken és a hivatalos ünnepségeken. Azt mondták, hogy a haja barna, de most látszik, hogy vörösesszőke, emlékeztet Brigitte Bardot frizurájára, a szeme csodálatosan szürkészöld, a termete pedig kissé telt, éppen olyan, amilyet a latin férfiak annyira kedvelnek.”

Castro és felesége Dalia Soto del Valle (Fotó: AFP)
Castro és felesége Dalia Soto del Valle (Fotó: AFP)

Dalia tehetős kispolgári családból származik, apjának jól menő szivargyára volt Kuba talán legszebb városában, a koloniális Trinidadban. Enrique Soto Del Valle Jorgét a guta kerülgette, amikor megtudta, hogy lánya, a diplomás tanítónő megismerkedett a gyűlölt Fidellel, s egy pillanat alatt szerelemre lobbant iránta. Amikor a lány viszonyt is kezdett a már akkor a “Csődör” gúnynévvel illetett Castróval – akinek Dalia csak egy volt a sok közül, még csak nem is az első, az apa minden nevétől megfosztotta és kitagadta. “Számomra a lányom meghalt” – mondta trinidadi ismerőseinek bősz atya, akik majd az őrületbe kergették, azzal ugratva és cukkolva, hogy “Fidel apósának” nevezték.

Tény, hogy Fidel nyilvánosan soha nem mutatkozott együtt feleségével, s a kubai sajtó soha nem közölte sem Dalia, sem közös gyermekeik fényképét, nem írt róluk egyetlen sort sohasem. A kubaiak nagy része a közelmúltig nagyon keveset, vagy semmit sem tudott vezetője magánéletéről, de nem is mutatott nagy érdeklődést az után.

Alexis, Alex, Alejandro, Antonio, Ángel

Fidel Castro feleségének a korát a vele foglalkozó újságcikkekben csak találgatják, s általában “hatvan körülinek” becsülték. Tény, hogy öt közös gyermekük van, akiknek az életkorát szintén csak találgatják az újságírók. A legidősebb a negyvenhez jár közel, a legfiatalabb 27-28 lehet.

Amit viszont minden velük foglalkozó írásban szeretnek megemlíteni, az az a szembeötlő dolog, hogy mindnyájuk neve “A” betűvel kezdődik: Alexis, Alex, Alejandro, Antonio és Ángel. Hogy miért, az megint csak találgatás tárgya. Egyesek szerint azért, mert Fidel második keresztneve – Alejandro – szintén “A”-val kezdődik, amint az ő édesapjáé – Ángel Castróé – is. Mások szerint a kubai vezetőnek Nagy Sándor – Alexander Magnus – iránt érzett, a nyilvánosság előtt is megvallott csodálata állhat a névadások hátterében.

Fidel Castrónak egyébként van még három gyermeke, valamennyien a forradalom előtt, az ötvenes évek elején születtek. Fidel Castro Díaz Balart Kuba-szerte becenevén, Fidelitónak nevezik. Jorge Ángel Castro és az egyetlen lány, Alina Fernández házasságon kívüli kapcsolatból születtek, az utóbbi Floridában él, ám azt is lehetett olvasni, hogy ma már talán Spanyolországban. Az bizonyos, hogy gyűlöli apját és a szigetországi kommunizmust.

Fidel Castro és fia Fidelito (Fotó: Bettmann)
Fidel Castro és fia Fidelito (Fotó: Bettmann)

Celia, a kubaiak Evitája

Mindenesetre Castro életében akadt egy nő, aki részt vehetett mindenben. Akik ismerték, azok szerint Celia Sánchez Manduley volt az a nő, aki a legnagyobb hatást tette Castróra, akit soha senki nem tudott számára pótolni, miután elveszítette. Celia részt vett a forradalomban, s a győzelem után a hatalomban. A forradalmi kormányban a minisztertanács végrehajtó titkára volt, a Kubai Kommunista Pártban pedig a központi bizottság tagja. Ám ami legfőbb, 23 éven keresztül Fidel Castro odaadó és hűséges társa, segítője, tanácsadója, lelkiismerete és alteregója volt háborúban és békében. Öt évvel volt idősebb Fidelnél, és soha nem ment férjhez. 1979-ben halt meg tüdőrákban. Castro csak ezután, 1980-ban törvényesítette házasságát Dalia Soto del Valléval. Valószínűleg Celia volt az egyetlen személy Kubában, aki szemtől szemben merte bírálni Castro döntéseit, ha elhibázottnak tartotta azokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top