Aktuális

Jelszavakat is lop egy Facebookon terjedő új vírus

Most söpör végig a Facebookon egy új vírus, amit ha elkapunk, ellopja a jelszavainkat, banki adatainkat, bármit, amit begépelünk a böngészőbe.

Egy új vírust fedezett fel Bart Parys biztonsági szakértő, amit óvatlan Facebook-felhasználók kaphatnak el. A fertőzés akkor veszélyes igazán, ha az áldozat Google Chrome böngészőt használ. A vírus egy .svg kiterjesztésű fényképpel hívja fel magára a figyelmet, amit a gyanútlan felhasználó a Facebook Messengeren keresztül kap. Ha erre rákattint, akkor egyből egy kamu YouTube-oldalra kerül, ahol megkérik, hogy telepítsen egy kiegészítőt, ami lehetővé teszi a videó lejátszását. Aki még itt sem fog gyanút és engedélyezi a kiegészítő telepítését, minden adatát tálcán kínálja a vírus készítőinek. Ezentúl minden, amit a Chrome-ba beír, ellopható. Így nincsenek biztonságban a jelszavak, a banki belépési kódok és az üzenetek sem.

A vírust felfedező kiberbiztonsági szakértő szerint a láthatatlan program az adatlopáson túl zsarolóprogramot is telepíthet a gépre, ami titkosítja a gépen található fájlokat, és csak pénzért cserébe teszi hozzáférhetővé őket újra.

Addig, amíg a Facebook és a Google nem lép, érdemes egészséges gyanakvással fogadni minden olyan üzenetet az ismerőseinktől, amelyhez nem fűznek semmit, és elsőre nem is tudjuk, hogy mért kaptuk – figyelmeztet a biztonsági szakértő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top