Aktuális

A példakép, aki távolról sem volt tökéletes: 53 éve lőtték le John F. Kennedy amerikai elnököt

1963. november 22-én, helyi idő szerint délután fél egykor dördültek el Dallasban azok a lövések, amelyek az USA 35. elnökének halálát okozták. Kennedy, aki amerikai generációk példaképe volt, és felesége, Jacqueline Kennedy, az egyik legnépszerűbb first lady azonban távolról sem voltak olyan tökéletes pár, mint amilyennek a sajtó és a média beállította őket.

Bár az összeesküvés-elméletek rajongói körében továbbra is a Kennedy-gyilkosság az egyik legnépszerűbb konteó, a kifacsart félinformációk ellenére nincs semmi olyan, hitelt érdemlő bizonyíték, amely arra utalna, hogy Lee Harvey Oswaldon kívül más is közreműködött volna a gyilkosságban. Korábban kialakult egy olyan nézet is, amely szerint többen is rálőttek Kennedyre, azonban a hangfelvételek elemzésével nem sikerült bebizonyítani, hogy ez így lett volna.

A gyilkosság előtt JFK és Jacqueline körülbelül olyan népszerűségnek örvendett, mint napjainkban Barack és Michelle Obama. Utóbbi elnök népszerűsége annak ellenére maradt nyolc éven keresztül viszonylag magas, hogy politikáját vagy épp kormánya intézkedéseit nem övezte az amerikaiak feltétlen támogatása.  Hasonló módon, a Kennedy-házaspár jó kiállása és sármja egészen elbűvölte a világot, sokak számára ők voltak a kor álompárja, annak ellenére, hogy kapcsolatuk távolról sem volt felhőtlen.

Kennedy nőügyei nyílt titoknak számítottak (Fotó: Tumblr)
Kennedy nőügyei nyílt titoknak számítottak (Fotó: Tumblr)

John Fitzgerald Kennedy 1917. május 29-én született, öt húga, két öccse és egy bátyja is volt. Már fiatalon egészségügyi problémákkal küzdött, így elsőre például a hadseregbe sem tudott belépni, csupán a család befolyásos kapcsolatai révén lehetett belőle haditengerész. Hősiességével kiérdemelte a Bíbor Szív nevű kitüntetést, miután egy mentőakciót követően egy hétig várakoztak egy szigeten a bajtársaival, mielőtt kimentették őket. A szigeten egy kókuszdió héjába karcolt egy üzenetet, ám a kókuszt később magával vitte a Fehér Házba is.

Kusza románcok

Leendő feleségével azután ismerkedett meg, hogy Jacqueline visszatért Párizsban töltött egyetemi évei után az Egyesült Államokba. Először azonban a fiatal szenátor egyik barátjával, John Husteddel szerettek egymásba, hamarosan pedig már meg is tartották az eljegyzést.

Jacqueline Kennedyt sokan úgy ismerték, mint kifinomult, arisztokrata család leszármazottját, valójában azonban csak Jackie édesanyjának a családja próbálta ezt a látszatot kelteni: felmenői között inkább kétkezi munkások, cipészek, farmererek és kéményseprők szerepeltek francia arisztokraták helyett.

A rossz nyelvek szerint Jackie kifejezetten a tehetős férfiakra pályázva került Kennedy köreibe. A Husteddel kötött eljegyzése nem is volt hosszú életű, mivel a férfi nem bizonyult kellően módosnak. Kennedy végül randevút kért leendő feleségétől, aki nem habozott elhagyni érte a leendő elnök barátját.

Az ideális elnöki pár csak látszat volt (Fotó: Tumblr)
Az ideális elnöki pár csak látszat volt (Fotó: Tumblr)

1953-ben házasodtak össze, annak ellenére, hogy Kennedy nőügyeit nagyjából nyílt titokként kezelték a hozzá közel állók. Jackie, aki JFK megválasztását követően a legfiatalabb first ladyként vonult be a történelembe, tisztában volt vele, hogy nem ő az egyetlen nő férje életében, azonban Danforth Prince és Darwin Porter Jacqueline Kennedy Onassis: A Life Beyond Her Wildest Dreams című könyve szerint a későbbi first lady sem tartóztatta meg magát, ami a szeretőket illeti.

Depresszió és a merénylet

Gyermekeik születését követően depressziós lett, a dallasi merénylet után pedig úgy érezte, hogy az ő élete is véget ért. 1963-tól 1994-ben bekövetkezett haláláig egyrészt próbálta kerülni a rivaldafényt, másrészt folyamatosan ápolta JFK emlékét. 1968-ban feleségül ment Arisztotele Onasszisz görög hajómágnáshoz, ezért többen ismét azzal vádolták, hogy a kapzsiság vezérli. Viszonyuk végül megromlott, Onasszisz 1975-ben bekövetkezett halála után pedig kiderült, hogy hatalmas vagyonából csak húszmillió dollárt hagyott rá.

Érkezés Dallasba a végzetes napon (Fotó: Tumblr)
Érkezés Dallasba a végzetes napon (Fotó: Tumblr)

Porter és Prince könyvéből kiderül, hogy a 35. elnök és first lady kapcsolata sokkal inkább a látszatról szólt, mint amilyen tökéletes álompárként a korabeli sajtó és a merényletet követően a média bemutatta őket a világnak.

Éppen idén, december 2-án kerül az amerikai mozikba a Jackie című film, amelyben az Oscar-díjas Natalie Portman kelti életre Jacquline Kennedyt. A film főleg a merénylet utáni időszakra koncentrál, bemutatva, ahogy az ikonként tisztelt first lady világa darabokra hullik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top