Aktuális

Egyméteres cunami követte a földrengést Japánban

Egy igen erős, 7,4-es erősségű fölrengés rázta meg Japánt, ideiglenesen leállt a fukusimai atomerőmű hűtése.

Erős, 7,4-es fokozatú földrengés volt Japán északkeleti részén, helyi idő szerint kedden reggel hat órakor. Áldozatokról vagy károkról még nem futottak be jelentések, leszámítva egy tűzesetet Ivaki város olajfinomítójában. Fukusimában a tűzoltóság közlése szerint néhányan kisebb sérüléseket szenvedtek. A rengés központja tíz kilométeres mélységben volt a tenger alatt, Fukusima prefektúra csendes-óceáni partjai közelében. A földmozgást érezni lehetett Tokióban is.

Japánban ideiglenesen leállt a Fukusima atomerőmű kiégett fűtőelemeit tartalmazó medence hűtése, de radioaktív szivárgás veszélye nem fenyeget. Röviddel később egy újabb közlemény arról számolt be, hogy a hűtést helyreállították a Fukusima Daini atomerőmű hármas reaktorának épületében. Az erőmű 2011. óta nem működik, de a fűtőelemeket ekkor is hűteni kell. Japánban jelenleg csak két atomerőmű szolgáltat áramot, és mindkettő az ország délnyugati részében van.

A tengerrengés miatt kiadott figyelmeztetést kiterjesztették Ivakiról Fukusima, Mijagi, Ivate és Aomori prefektúrákra is. Szendainál 1,4 méter magas árhullámot észleltek, máshol 80-90 centimétereseket, de jöhetnek újabbak is.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top