Aktuális

Kötelező szülőtartás: akár a félhavi fizetésed is lehet

A szociális ellátásokról szóló törvény módosítása szerint az ellátott gyereke köteles lesz fizetni a szülei ellátásának díját a bentlakásos intézménynek, ha a szülő nem rendelkezik jelentős pénz- vagy ingatlanvagyonnal, és a nyugdíja sem fedezi az ellátás költségeit.

A rászoruló szülő és az őt gondozó intézmény vagy magánszemély is követelheti a nagykorú gyerekétől az ellátási díjakat az Emberi Erőforrások Minisztériumának múlt héten benyújtott javaslata szerint.

Először megállapodás, ha az nem megy, akkor utána jön a per

 

Az intézmény először megállapodik a díjfizetés feltételeiben az ellátott gyerekével, ezt javasolják, ha ez nem sikerül, akkor az otthon tartásdíjért pert indíthat a nagykorú gyerek ellen. A bíróság ez esetben megvizsgálja, hogy képes-e a gyerek a szülőtartásra, van-e elég jövedelme. Ha a saját vagy családja megélhetését veszélybe sodorná a szülőtartás, akkor nem kötelezhető ennek megfizetésére. A bíróság azt is köteles megvizsgálni, vajon a szülő érdemes-e arra, hogy a gyereke eltartsa. Ha  bebizonyosodik, hogy a szülő nem tett eleget a  nevelési, tartási és gondozási kötelességének, akkor a gyerek mentesül az eltartás megfizetése alól.

 “Az, aki képes rá, és mégsem gondoskodik a szüleiről, az hálátlan. Az, akinek van pénze, és mégsem gondoskodik a szülőjéről, valójában a többi adófizetőt terheli” – indokolta javaslatát az EMMI. A tárca szerint az idős szülőről való gondoskodást nem vállalhatja át teljes egészében az állam, annak az első számú felelőse szerintük a család. “Az állam továbbra is gondoskodik az erre jogosult rászorulók szociális ellátásáról. Az állam által az időseknek biztosított nyugdíj, anyagi és egyéb szociális ellátások változatlanul megmaradnak”tájékoztatta a minisztérium a Blikket.

Dr. Magyar György ügyvéd szerint egy ilyen per lefolyását sok minden befolyásolhatja.

A szülőtartás megállapítása iránti perek nem tartoznak a különösen bonyolult pertípusok közé. Ugyanakkor büntetőjogi felelősség is felvetődhet, ugyanis aki a bírósági ítéletben előírt tartási kötelezettségét önhibájából nem teljesíti, és ezzel a jogosultat súlyos nélkülözésnek teszi ki, három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető” figyelmeztetett a szakember.

Kötelező szülőtartás: akár a félhavi fizetésed is lehet

A tartásra kötelezett gyerek jövedelmének maximum ötven százalékában állapíthatják meg a tartásdíjat, ami szintén felvet egy halom kérdést: például mi van azokkal, akik eleve három gyereket nevelnek, ők hogyan tudnak majd a szüleikről gondoskodni? Ráadásul olyan érzése van az embernek, mintha az idős személyt azonos pozícióba helyezné ez a kiskorú gyerekkel, holott ez közel sem így van. És akkor még a bíróságok túlterheltségéről nem is beszéltünk, amelyek perek sokaságát tárgyalja majd, és az amúgy is túlterhelt bíróságok képtelenek lesznek megbirkózni mindezzel” – mondta el dr. Szűcs Andrea családjogász az NLCafénak.

Számtalan kérdés akad:

  • Sem a törvényjavaslat, sem az indokolása nem tér ki arra, hogy mit kell tekinteni a jogszabály alkalmazása szempontjából idős kornak. Amennyiben a törvényjavaslatot elfogadják, úgy ezt majd a bírói gyakorlat alakítja ki.
  • Bár a tartásdíjat elsősorban pénzben kell szolgáltatni, de más módot is elrendelhet a bíróság, ha valamelyik fél kéri, hogy például személyesen ápolják őt, és ne az ápolónőt fizessék – ez azonban csak akkor lehetséges, ha ez ellen a kötelezett nem tiltakozik.
  • A szülő csak abban az esetben jogosult tartásra, ha önhibáján kívül rászorult, és nincs tartásra kötelezhető házastársa, volt házastársa vagy volt élettársa. Rászorultnak pedig az olyan személy tekinthető, aki életkoránál vagy munkaképtelen állapotánál fogva keresettel nem rendelkezik, és nincs egyéb forrásból származó jövedelme sem, és – személyes szükségletei kielégítésére szolgáló vagyontárgyak kivételével – értékesíthető vagy hasznosítható vagyonnal sem rendelkezik…

Olvasóinknak is van véleményük:

“Rohadt szégyen, csak nem az érintetteké, hogy ma egy felnőtt fiatal nem képes arra, hogy gyereket is neveljen és segítse idős, ellátásra szoruló szülőjét! Azt kívánni (ha megoldható és közben nem halnak éhen), hogy valaki napi 24 órában ápoljon évekig, az rohadt barbár dolog. Ó és ha nem tudnád, EDDIG ebben az országban túl kevés volt az öregek otthona, a szégyenletes állapotú meg a luxus is.”

A törvény indokolt esetet említ. Indokolt eset pl. ha valaki még nem érte el a nyugdíjkorhatárt, de egy baleset miatt munkaképtelenné válik, és a rokkant nyugdíjából nem tud megélni. Hőbörög a szülőtartásért? Majd hőböröghet a válás esetén megítélt férj- vagy feleségtartásért is. Ha az exházastárs nem tud dolgozni, akkor ez is játszik majd egy válásnál. A kulturált világokban ezek a tartásdíjak teljesen természetesek. Nagyon sokan törvény nélkül is gondoskodnak idős szüleikről. Nem az idős szülő fizeti azt a vele együtt élő idősgondozót heti 25 ezerért, hanem a gyereke, minden esetben.”

“Gondolom »önhibáján« kívül majd bíróság állapítja meg. Kérdés, ki akarja majd szülőjét bíróságra cibálni? A másik ami megfogalmazódik, hogy ha az eltartásra kötelezettnek kiskorú gyerekeit kell eltartania. Én azt hiszem, hogy az idősek többsége nem fog élni ezzel a lehetőséggel, hisz egy normális kapcsolatban nincs rá szükség. Ahol pedig eldurvult a viszony, ott a bíróság dönt! Idő kérdése és nem lesz nyugdíj, az az én gyanúm!”

Nálunk a szitu úgy alakult, hogy húgom lakott anyámmal, éltek az anyám nyugdíjából, mivel a húgom sikeresen menekült a munka elől. Így a húgom örökölte a családi házat, én nem kaptam és nem is kértem egy lyukas mogyorót sem. Bár a húgom nem tartotta el soha anyámat, inkább az őt, és nem is ápolta soha, mert anyám egészséges volt és szépen elaludt örökre. De a bátyám, aki vállalkozó volt, meg egész életében pumpolta a szüleimet, követelőzött, hogy pénzeljem én az anyámat, mert az anyám egyedül az én anyám, holott 3 gyermeke volt. Bátyám mondjuk adott neki pénzt, mert tehette, de tudta, hogy nekem kajára is alig telik, mégis engem pumpolt volna. Ha lett volna hatalma fölöttem. Én minden alkalommal dugtam anyám kezébe kis pénzt, amennyit tudtam. Ha lett volna pénzem, ha saját magamra is lett volna, álmodoztam szebb házról, jobb körülményekről, anyámnak is adtam volna. De az álom álom maradt. Adjanak tisztességes nyugdíjat az öregeknek, és akkor nem szorulnak senkire. Ha meg elpocsékolják a pénzüket, helyezzenek ki gyámot melléjük, aki beosztja.”

 Még több a kötelező szülőtartásról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top