Aktuális

Rosszul használjuk az érintős bankkártyákat

Sok embernek van érintős bankkártyája, és a statisztikák szerint egyre többen használják is. Viszont azt kevesen tudják, hogy ezeket a kártyákat nem szabadna kiadni a kezükből. Elmondjuk, miért veszélyes ez!

Ha odaadod a pénztárosnak, az nem biztonságos

A gyorsaság és a kényelem mellett az érintőkártya legfőbb funkciója a biztonság lenne, hiszen fizetéskor ki sem kell adni a kezünkből, csupán odaérinteni a terminálhoz. Sok üzletben azonban elkérik fizetéskor a kártyát, és a pénztáros használja helyettünk. Sokszor mindezt úgy teszik, hogy még az összeget sem látjuk. A szakemberek azt tanácsolják, hogy ezt sose engedjük! Még akkor sem, ha tudjuk, hogy az érintőkártyánkkal maximum 5000 forintig fizethetünk PIN megadása nélkül. Ennek ellenére valószínűleg senki sem szeretne 2000 forint helyett 5000 forintot kiadni.

Miért adod oda a kártyát?

Egyrészt azért, mert sokszor nem kérdezik meg előre, hogy érintésmentes-e a bankkártya, és a megszokott módon már előre elkérik, így automatikusan átadjuk, és a pénztáros végzi el helyettünk a műveletet.

Rosszul használjuk az érintőkártyákat és ez veszélyes

A másik eset pusztán technikai jellegű hibából fakad, mert sok üzletben olyan fémből készült tartókra helyezték a PIN-PAD-et, ami leárnyékolta a kártya és a PIN-PAD közötti kommunikációt, és ennek következtében csak többszöri érintgetés után sikerül a kártya leolvasása. Mivel az ott dolgozók már kitapasztalták, hogy pontosan hová kell érinteni a kártyát, hogy azonnal sikerüljön a tranzakció, ezért nekik gyorsabb és egyszerűbb, ha elkérik a vásárlótól.

Használjuk jól!

Gyakran maga a kártyatulajdonos nem is tudja, hogy a bankkártyája érintésmentes fizetésre is alkalmas. A helyes és biztonságos használat szerint  mi magunk szóljunk előre, hogy érintőkártyával fizetnénk, és minden esetben ellenőrizzük  a POS/ PIN-PAD kijelzőjén az összeget, amit levonni készülnek a kártyáról. Ha mindez megtörtént, akkor a számlát is érdemes átnézni, így elkerülhetők a későbbi bonyodalmak.

Még több biztonságos kártyahasználatról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top