Aktuális

Albérlethelyzet és apartmankiadás: a Zimmer Ferik kora lejárt!

A 7. Kerület Barátai Egyesület negyedik rendezvényét tartották meg az Erőműházban 2016. november 8-án. Két témáról, az albérletpiac helyzetéről és az airbnb-zésről kaphattak tájékoztatást a megjelenők.

Az első előadást Kecsedi Tamás, az Otthon Pont Ingatlaniroda bérbeadási tanácsadója tartotta az albérleti piac aktuális és jövőbeli helyzetéről.

Albérlethelyzet és apartman kiadás: a Zimmer Ferik kora lejárt!

Álláspontja szerint átalakulóban van a piac. Az elmúlt 3 évben tapasztalt túlkeresleti piac, amely ebben az időszakban jelentős mértékben növelte az lakások bérleti díjait, lassulóban van. Elmondása szerint: “Túl jó befektetés a mai kamatkörnyezetben a lakásvásárlás, -kiadás. Amelyet sokan ki is használtak, használnak. Sőt a kormányzat azon jellegű törekvései miatt, amely a családok új lakáshoz jutását hivatott szolgálni, valamint az építőipart támogatja, duplán eltolja az albérletpiacon a kereslet-kínálat arányát. Egyrészt abban az esetben, amennyiben az újonnan épülő lakásokat befektetési céllal vásárolják meg, a piac kínálati oldalát erősítik. Abban az esetben pedig, ha lakhatási célzattal vásárolják, akkor a keresleti oldalt gyengítik. (Akik eddig béreltek, most vásárolnak).” A jövővel kapcsolatban az a véleménye, hogy elsősorban az árak a mostani színvonalon fognak alakulni, viszont bizonyos típusú lakások kiszorulnak a piacról. Ezek a következők:

  • A régi lakások, leélt bútorzattal
  • A szobaszámhoz képest túl nagy lakások (pl. 84 nm-es 2 szobás lakások)
  • Nem különnyíló szobás lakások
  • Túlárazott lakások

Tamás szerint az új piaci környezetben erősödni fog az ingatlanosok szerepe. Nagyon fontosnak tartja a megfelelő szakember megtalálását. “Az embereknek nem az ingatlanosokkal van problémájuk, hanem a rossz ingatlanosokkal. Akikből sajnos sokan negatív fényben tüntetik fel a szakmát.” Ezzel kapcsolatban a következő, ingatlanosokkal szemben támasztandó követelményeket fogalmazta meg:

  • Szakmailag felkészült (tisztában van a piaci mozgásokkal, trendekkel, azok miértjével)
  • Őszintén kommunikál
  • Rendszeresen ad tájékoztatást a lakásról
  • Csak olyan bérlőt közvetít, aki a tulajdonos elvárásainak megfelel
  • Komplex szolgáltatásokat nyújt (tud megoldási lehetőségeket ajánlani)

A rendezvény második felében Szegedi Tamás egyéb szálláshely-szolgáltató – Airbnb superhost – osztotta meg személyes tapasztalatait. A 2013-as évben kezdett el foglalkozni apartman kiadásával, amikor az “airbnb-zés” még csak kibontakozása elején járt itthon annak ellenére, hogy a startup vállalkozást 2008-ban alapították meg Kaliforniában.

Albérlethelyzet és apartman kiadás: a Zimmer Ferik kora lejárt!

Hangsúlyozta, hogy mint minden vállalkozás esetében, itt is elkerülhetetlen a sikerhez az előzetes stratégia és üzleti terv kigondolása. Különösen fontos, hogy a tevékenységhez alkalmas ingatlant alakítsunk ki szálláshelyként, hiszen az elhelyezkedés, a megközelíthetőség közel azonos súllyal esik latba a vendég döntésében, mint a szállásdíj. Egy félreeső, tömegközlekedéssel nehezen elérhető, lift nélküli felső szinten kialakított szálláshely szinte magában hordozza a biztos bukást. A kor színvonalát nem elérő bútorok, az elavult fürdőszobák is behozhatatlan versenyhátrányt jelentenek. A Zimmer Ferik kora lejárt!

Albérlethelyzet és apartman kiadás: a Zimmer Ferik kora lejárt!
Albérlethelyzet és apartman kiadás: a Zimmer Ferik kora lejárt!
Albérlethelyzet és apartman kiadás: a Zimmer Ferik kora lejárt!
Albérlethelyzet és apartman kiadás: a Zimmer Ferik kora lejárt!

Az egyre erősebb konkurencia mellett fontos, hogy mindenki megtalálja az egyedi arculatát, és olyan egyéni szolgáltatásokat nyújtson a vendégek számára, mely kiemeli a többi szálláshely közül.

A bulinegyednek is nevezett Belső-Erzsébetvárosra a fent leírtak különösen érvényesek, ha átnézzük az elérhető nyilvántartások számait. Jelenleg 1142 engedélyezett ún. egyéb szálláshelyen egyidejűleg közel 5000 vendégnek tudnak elhelyezést adni.

A fokozott érdeklődést e tevékenység iránt mutatja a kiadott engedélyek száma. Miközben 1997-től 2012. év végéig összesen 348-at adtak ki, addig 2013-ban 107, 2014-ben 301, 2015-ben 534 és 2016. július elejéig 371 új engedély állítottak ki. Ezzel párhuzamosan nőtt a megszűnt engedélyek száma is: 2012-ig csak 76 szűnt meg, 2013-ban 48, 2014-ben 113, 2015-ben 199, 2016 július elejéig pedig 83 engedélyezett szálláshely fejezte be tevékenységét.

Olvass még többet az albérletekről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top