Aktuális

Elő a hólapátokkal, berobban a tél a hétvégén

Berobban a tél a hétvégére. Hideg és csapadékos időt jósol a meteorológia. Eleinte sok esőre kell számítani, majd havas esőre, és később havazni is fog, mert a hőmérők nulla fok alá süllyednek. Akár már ezen a hétvégén szükség lehet a hólapátokra.

Pénteken a Tiszántúlon élők még élvezhetik a többórás napsütést. Napközben aztán a Dunántúlon egyre többfelé elered az eső, ami késő estétől a középső területekre és a Dél-Alföldre is átterjed. Jelentős mennyiségű csapadékra kell számítani, ezért Somogy, Vas és Zala megyére a MET máris elsőfokú figyelmeztetést is adott ki.

Az Alpokalja magasabban fekvő részein már napközben is havazni fog, késő estétől pedig már a síkvidékeken is havas eső, hó várható. Ami pedig a hőérzetet is rontja majd, hogy estétől egyre nagyobb területen megélénkül, megerősödik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet pénteken általában mínusz 3 és plusz 1 Celsius-fok között várható, de a fagyzugos helyeken ennél egy-két fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb hőmérsékleteket a Tiszántúlon élők mérhetik, ott még 7-12 fokig emelkedik a hőmérők higanyszála.

Szombaton folytatódik a csapadékos időjárás. Ahogy korábban ígérték, beindul a tél, jön a havazás. Nyugat felől egyre többfelé hull majd eső, havas eső, ami aztán havazásba fordul. Az Alpokalján és a Bakonyban már hajnalban, a Dunántúl többi részén, valamint az északi hegyekben dél körül, a Duna vonalában estére érkezik meg a havazás és ezzel együtt az idei első igazi tél. A szél ismét megerősödik, helyenként viharossá fokozódik, az észak-dunántúli hegyekben hófúvásokat is okoz majd. A leghidegebb órákban 0-6, napközben 1-9 fok között alakul a szombaton a hőmérséklet.

A szél vasárnapra sem mérséklődik, a Dunántúlon és északkeleten viharos széllökésekre kell számítani, aztán a nap folyamán fokozatosan mérséklődik a légmozgás. Eleinte még keleten lehet havas eső, havazás, de már délelőtt csökken a felhőzet, majd az ország nagy részén kisüt a nap. A minimum-hőmérséklet mínusz 5 és plusz 2, a maximum 0 és plusz 7 fok között alakul – írja előjelzésében a MET.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top