Aktuális

Adjkirály: Farkaséhesen érnek be az iskolába, mert otthon reggelire sem mindig futja

Nagyon nehéz elmagyarázni a sokszor éhező és fázó gyerekeknek azt, hogy tanulni érdemes, mert akkor egy jobb életet kaphatsz. Prügyön néha mégis megtörténik a csoda, ha nem is olyan gyakran, mint azt a tanárok szeretnék. Most te is segíthetsz, hogy egy kicsit könnyebb legyen az ott élőknek!

Belegondoltál már abba, hogy milyen lehet az, amikor a semmiből kell ételt varázsolni a gyerekeidnek? Amikor nemcsak íróasztala nincsen egy gyereknek, de még saját ágya sem, és sokszor a vacsora is kimarad? Egyre több gyerek nő fel ilyen körülmények között, és ilyenkor az iskola az egyetlen hely, ahol a gyerek biztosan tudja, hogy mi fog történni vele: tudja, hogy kap meleg ételt, hogy lesz hová leülnie, és azt is tudja, hogy a tanárai tisztában vannak a körülményeivel.

Adjkirály: Farkaséhesen érnek be az iskolába, mert otthon reggelire se mindig futja

A pedagógusok ismerik a helyiek körülményeit, tudják, hogy a gyerekeknek nincs hol tanulniuk, hiszen az egész család egyetlen fűtetlen szobában él, sokszor hatan, heten is. Ezek a gyerekek az iskolai szünetben is szívesen bemennek az iskolába, ahol játszhatnak és foglalkoznak velük, ahol van angol vécé, és van fűtés. És persze ott vannak a tanárok is, akik táborokat tartanak, játékokat, programokat eszelnek ki ahelyett, hogy élveznék a szünetet, pihennének.

Ilyen hely Prügy is, ahol az Adjkirály! munkatársai az őszi szünetben jártak. A prügyi Móricz Zsigmond Általános Iskolában 240 diák tanul, a legtöbbjük hátrányos helyzetű. A gyerekek éppen tököt festettek, kosarat fontak, vagy csak magukat szórakoztatták egy kis dobolással, énekléssel. A Borsod megyei faluban nagyon kevés munkalehetőség van, a legtöbb szülő közmunkás, sokuknak egyáltalán nincs keresete.

Adjkirály: Farkaséhesen érnek be az iskolába, mert otthon reggelire se mindig futja

Az Adjkirály! miskolci segítőjét, Sinka Esztert az iskola egyik nevelője kereste meg, hátha sikerül egy kis támogatást szereznie. Horváth Zsolt azt mondja, ezeknek a családoknak napi megélhetési gondjaik vannak. Sok diák úgy megy iskolába, hogy nem is reggelizett, ezért alig várja, hogy beérjen. A legtöbben csak az iskolában jutnak meleg ételhez. Ez azt jelenti, hogy hétfőtől péntekig, mert a hétvégén már egyáltalán nem biztos, hogy a kenyéren kívül lesz mit enni. Ezért is jönne jól a tartós élelmiszer, és örülnének a tisztító, tisztálkodási szernek is, mert akkor arra sem kellene költeni.

Adjkirály: Farkaséhesen érnek be az iskolába, mert otthon reggelire se mindig futja

Amikor beköszönt az ősz, és hűvösebbek a napok, akkor reggelente azt látják, hogy sok gyerekre nem tudtak meleg ruhát adni otthon. Tiszlavicz Csaba, iskolaigazgató a családlátogatásokon is szembesül azzal, milyen körülmények között él sok család: egy szobában húzzák meg magukat, ahol van egy sparhelt, amelyen főznek, és amellyel fűtenek, néhány ágy, ilyen körülmények között pedig nem várható el a gyerekektől, hogy másnapra elkészítsék a házi feladatukat. Sokszor ők, tanárok segítenek nekik és a falu református lelkésze. Az igazgató szerint a gyerekek azt érzik, hogy az iskolában több mindenhez hozzá tudnak jutni, mint otthon.

Adjkirály: Farkaséhesen érnek be az iskolába, mert otthon reggelire se mindig futja

Vannak szívmelengető történetek is, amikor egy diákunknak sikerül kitörnie a saját tehetsége és szorgalma által. Ilyenkor nagyon büszkék vagyunk, és még több energiát teszünk bele a mindennapokba. Itt van például a Horváth Zsolti, aki egykor tanítványunk volt, ma már a kollégánk. Ő egy nagyon dolgos cigány családból származik, kőművesnek tanult, de egy egészségügyi probléma miatt nem tudta folytatni a szakmáját, és portás lett az iskolában. Fantasztikusan bánik a gyerekekkel, hallgatnak rá, úgy láttam, jó pedagógus válna belőle. Addig jártunk a nyakára, addig noszogattuk a kollégákkal, hogy leérettségizett. Korrepetáltuk szünetekben, órák után, és sikerült is, hiszen jófejű fiú volt. Akkor elkezdtük noszogatni őt azért, hogy diplomázzon le, mert kell a segítsége, higgye el sikerülni fog az is. Először nem akarta elhinni, első körben csak egy pedagógus szakasszisztensi tanfolyamot vállalt, de ahogy azzal végzett, megint rágni kezdtük a fülét. Most másodéves az egri hittudományi főiskolán, ösztöndíjat kap, és közben itt dolgozik a suliban. Zsolti rengeteg romaprogramot szervez a gyerekeknek, itt sokat tanulnak a hagyományőrzésről, a gyökereikről, a zenéről, a táncról. Ő példakép lehet a kicsiknek és a szülőknek is, nap mint nap bizonyítja, hogy a tanulásnak igenis van értelme.

Adjkirály: Farkaséhesen érnek be az iskolába, mert otthon reggelire se mindig futja

Aztán van egy nyolcadikos kislányunk is, aki tanítónő szeretne lenni, de hiába tanul jól, a szülei nem engedhetik meg maguknak, hogy taníttassák. Mégis Sárospatakra megy középiskolába, mert bekerült az Arany János tehetséggondozó programba, ami azt jelenti, hogy ingyenes lesz az étkezése és minden egyebe a bentlakásos iskolában, ahová járni fog. Rengeteg papírt és igazolást kellett ehhez beszereznünk, de megérte, mert a kislány álma valóra válhat. Félévente mennek majd külföldi kirándulásokra is, ezért világot láthat, ami nagyon nagy dolog errefelé. És a bentlakásos iskolában minden délután lehetősége lesz tanulószobára járni, ahol segítenek majd neki a pedagógusok felzárkózni. Ezek a sikerek adnak nekünk erőt és reményt, hogy van értelme a munkánknak.

Én 22 éve vagyok itt igazgató, és ezúton is szeretném megköszönni az eredményeket a kollégáimnak, akik sokkal többet dolgoznak, és segítenek a gyerekeknek, mint egy átlagos pedagógus. Errefelé minden mosoly, minden diploma sok munkát jelent, de megéri!” meséli Tiszlavicz Csaba igazgató.

Sinka Eszter nemrég ruhát és játékokat vitt az iskolába, reméljük, hogy most élelmiszert, tisztító-, és tisztálkodási szereket is tudunk gyűjteni. De nemcsak Prügyön volna ezekre szükség. A Miskolcon dolgozó ápolónő az elsők között lett az Adjkirály! partnere. Rendkívül aktív, munka mellett segít és gyűjt adományt. 2010-ben nagy pusztítást végzett az árvíz Felsőzsolcán, ahol Eszterék élnek. Így szinte mindenük elázott és tönkrement. Akkor nagyon sokan segítettek nekik, összefogtak az emberek egymásért. Amikor ezen túl volt, megfogadta, hogy ő is megpróbál segíteni azoknak, akik bajban vannak, azóta munka mellett foglalkozik adománygyűjtéssel.

Adjkirály: Farkaséhesen érnek be az iskolába, mert otthon reggelire se mindig futja

Én is voltam ilyen helyzetben, amikor megtapasztaltam, hogy milyen, amikor üres az ember zsebe”  meséli a miskolci ápolónő. Eszter azt mondja, nagyon sok olyan családot ismer, akiknek óriási segítség lenne, ha kaphatnának tartós élelmiszert, tisztítószert, tisztálkodási szereket.

Ha te is úgy érzed, hogy van időd és kedved másoknak segíteni, ne habozz, látogass el az Adjkirály! oldalára, hátha eléd jön egy testhez álló kérés. Ha pedig úgy gondolod, hogy olyasmit adnál, amit mi is továbbíthatunk, akkor hozd el a szerkesztőségünkbe (1037, Budapest, Montevideo u. 9.) az adományaidat, vagy a Millenáris B épületébe november 20-án, az NLCafé Téli fesztiváljának a napján, és mi célba juttatjuk. A következő két hétben folyamatosan írunk az Adjkirály! partnereiről, így jobban beleláthatsz a munkájukba. Ne feledd: segíteni jó, és ez nem a pénzről szól. Bármikor kerülhet bármelyikünk olyan élethelyzetbe, amikor jól jöhet egy másik ember segítsége, legyen ez egy takaró, egy hálózsák, egy csomag pipereholmi, tartós élelmiszer vagy tisztítószer.
 

Még több szegénységben élőkről: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top