Aktuális

Elnöki ajándék várta a hazatoloncolt afgán lányt

Ahogy ígérte, Afganisztánba deportálta az országból Pakisztán az "afgán lányként" híressé vált Sarbat Gulát, akit az afgán elnök személyesen fogadott és halmozott el ajándékokkal.

Miután két hete okirat hamisítás vádjával letartóztatták Pakisztánban Sarbat Gulát, aki a National Geographic címlapjának köszönhetően világhírű lett, ki is toloncolták az országból a szomszédos Afganisztánba. Otthon nem a rendőrség, hanem az afgán elnök, Asraf Gáni várta őt, és meglepő dolgot tett: megajándékozta őt egy teljesen berendezett lakással. 

MTI Fotó: Rahmat Gul
MTI Fotó: Rahmat Gul

“Gyermekként milliók szívét hódította meg a hontalanná váltak szimbólumaként. Lenyűgöző szépsége, roppant energiája, amely arcán tükröződött, szíveket hódított meg, és a felvétel az 1980-90-es évek egyik leghíresebb fotójává vált. Megtiszteltetés számomra, hogy itt üdvözölhetem őt” – hangoztatta Asraf Gáni. 

Sharbat Gulát két hete tartóztatta le a pakisztáni rendőrség azzal gyanúval, hogy illegális papírokkal szerzett állampolgárságot az országban, ezért a kitoloncolás mellett még 600 ezer forintnyi rúpiára is megbüntették. Négy gyermekével együtt szerda reggel toloncolták a szomszédos Afganisztánba, az eljárás ideje alatt vele voltak a pakisztáni afgán nagykövetség képviselői is.

Gulát egy pakisztáni menekülttáborban fotózta le Steve McCurry, a National Geographic fotósa még 1984 decemberében, majd került a magazin címlapjára az ikonikus fotó. A fotós 17 évvel később, 2002-ben találta meg újra a lányt, és készített róla egy újabb portrét. Most a fotós felajánlotta anyagi és jogi segítségét is a kitoloncolás előtt álló Gulának.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top