Aktuális

2017-től könnyebb lehet az autóvezetői vizsga

2017-től elvileg könnyebb lehet az autóvezetői vizsga, így jogosítványhoz is könnyebben juthatsz. Az eddigi négy rutinfeladat helyett ugyanis januártól már csupán kettőt kell teljesíteniük a vizsgázóknak.

Négy helyett jövőre már csak két manőverezési feladatot kell teljesíteniük az autóvezetésből vizsgázóknak. A szakemberek szerint ezzel még senki sem jut könnyebben jogosítványhoz, mert a tanulók a parkolóhely keresgélése helyett többet vezetnek a forgalomban.

Az elmúlt évek vizsgáztatásai során bebizonyosodott, a négy manőver helyszínének megtalálása túlságosan sok időt vesz igénybe, emiatt pedig kevesebb idő maradt a tényleges vezetésre. Éppen ezért is döntött a Nemzeti Közlekedési Hatóság a vizsgáztatás változtatásáról. A manőverezési feladatok csökkenése ugyanakkor nem jelenti a vizsgák színvonalának csökkenését. A változtatásnak éppen az a célja, hogy a forgalomban történő vezetés során több idő maradjon a tényleges ismeretek és képességek felmérésére.

Az autóvezetési vizsga során eddig összesen kilenc lehetséges manővert írtak elő, melyből a jelölteknek négyet kellett végrehajtaniuk. A 2017. január 1-jétől hét manőver közül kettőt végeznek el. Jövőre ugyan kimarad a vizsgafeladatok közül a kereszteződésben saroktolatással történő megfordulás és a balra hátra történő parkolóba beállás, de továbbra is valamennyi rutinműveletet oktatnak, így a tanulók a vizsga során nem tudhatják, milyen feladatokat kapnak.

(Híradó)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top