Aktuális

Egy autista embernek az állásinterjú maga a pokol – videó

"A munkaadó nem látja a képességeiket, csak az autizmusukat. A problémát látja." Ütős kisfilmből tudhatjuk meg, mit él át egy autizmussal élő ember állásinterjú helyzetben.

Állásinterjú. A többséget már a szótól is kirázza a hideg. Olyan helyzet ez, mint egy vizsga, amire készülni kell, de nemcsak a tárgyi tudásunk mérettetik meg rajta, hanem rengeteget nyomnak a latban a szociális képességeink. Annyira, hogy ezen áll vagy bukik sokszor, hogy megkapjuk-e az áhított pozíciót.

Vajon mit él át egy ilyen helyzetben valaki, akinek a kapcsolatteremtés és egyáltalán a társas szituációk jelentik a legnagyobb kihívást az életében?

A most következő kisfilmben, melyet a brit autisták társasága készített, egy autizmussal élő ember szemszögéből láthatjuk az interjúhelyzetet. A villódzó fényeket, az open office fojtogató zsúfoltságát és a rájuk meredő kíváncsi tekinteteket, amiket képtelenek viszonozni. Aztán ott vannak a záporozó frusztráló kérdések. A jelentkező fejében kínzó gondolatok motoszkálnak.
  • Vajon őszintén el kellene mondanom, mik a gyengeségeim?
  • Mit feleljek, amikor azt kérdezik, meséljek magamról?
  • Mondjak el mindent?
  • A munkaadó nem látja a képességeimet, csak az autizmusomat látja. A problémát látja.
 
Az Egyesült Királyságban az autista felnőttek mindössze 16 százaléka dolgozik teljes munkaidőben, az Egyesült Államokban pedig kétharmaduknak munkája sincs. Pedig a többség képes lenne teljes munkaidőben dolgozni, de a kapuk bezáródnak előttük egyszerűen azért, mert mások. Pedig sokan közülük átlagos, sőt bizonyos területeken kiemelkedő képességekkel rendelkeznek, csak társas helyzetekben ügyetlenek, rosszul viselik a zajt, inkább a nyugodt, kiszámítható körülményeket kedvelik.
 

Vannak olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten jól jön az autista emberek monotóniatűrése, precizitása és az, hogy egy kicsit más szemszögből nézik a világot. Jó példa erre idehaza is van. Nálunk is olvashattatok korábban a Kockacsoki Manufaktúráról, ahol gyakornoki programmal segítik az autista spektrum zavarral élő fiatalokat.

 
 
Magyarországon ma becslések szerint 60 ezer autisztikus személy él. Munkavállalási lehetőségeikről itt találhatók információk.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top