Aktuális

Betett a fúrólégy az idei diónak

Nemcsak a tavaszi fagy, hanem a pár éve már hazánkban is megjelent dióburok-fúrólégy is tehet róla, hogy közel a felére esett az idei diótermés mennyisége.

Rossz évet könyvelhetnek el idén a diótermesztők. A nagyüzemi kertek a tavaszi fagy miatt a szokásos termésmennyiség mintegy felét takaríthatták be idén, de vannak olyan területek, ahol a visszaesés eléri a 70 százalékot is. Nemcsak a tavaszi fagy tett be a diónak, hanem egy új kártevő, a  dióburok-fúrólégy elterjedése is. A kis légy öt éve jelent meg Magyarországon, lárvái a zöld dió burkában telepnek meg, emiatt a dió nem tud kifejlődni, de permetezéssel lehet védekezni ellene.

Magyarországon a diótermelés 80 százaléka exportra megy, az esztétikailag hibás marad itthon, abból dióbél készül. Bár a világpiaci árak jelenleg alacsonyak, alig érik el a kilónkénti 3 eurót, a konyhai felhasználásra szánt dióbél ára az elmúlt években megduplázódott, jelenleg 2500-2700 forintot kérnek el egy kiló dióbélért. Szakemberek szerint ennek oka az, hogy eltűnőben van az a réteg, amelyik az erdőben gyűjtött dióbelet otthoni feldolgozás után értékesítette a lakosságnak.

magyarhirlap.hu

Olvass csodás diós receptek az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top