Aktuális

A zsebpénzéből tesz rendbe elhagyott hadisírokat a makói gimnazista lány

Halottak napjakor a temetőkbe egymás után érkeznek a hozzátartozók. A sírokat virággal borítják, esténkén százszámra gyúlnak a mécsesek. Csakhogy mindenhol akadnak magányos, már nem látogatott nyughelyek. Sipos Maja gimnazista szomorúan látta, hogy a katonasírok egészen árván bújnak el a makói református temetőben. Elhatározta, hogy rendbe teszi őket, saját zsebpénzéből kisebb vagyont költött a felújítási munkákra.

Az Újvárosi Református temetőbe gyakran járt ki Maja az édesanyjával, nem csak az ünnepek előtt. Dédszüleinek vittek friss virágot. A papája, Sarkadi Ernő kérte tőle, ha csak teheti, gondoljon az itt nyugvó első és második világháborús katonákra is. Ahogy nőtt Maja, és vette észre a kőkeresztek környezetét, döbbent rá, hogy ide már senki sem jár. Benőtte a gaz a sírokat, a bokrok rájuk telepedtek, a nevek lekoptak a fejfákról. Idén nyáron megfogadta, ha sikerül a motorosvizsgát letennie, a nyár további részét a temetőben tölti, rendbe hozza a sírokat. Amikor a másodikos gimnazista sikerrel vette az akadályt, már szaladt is az édesanyjához.

A zsebpénzéből tesz rendbe elhagyott hadisírokat a makói gimnazista lány

“Bár már korábban említettem neki, hogy belevágok a sírok rendbetételébe, azt hiszem, anya már el is felejtette – meséli Maja. – Amikor viszont látta az elhatározásomat, segített nekem. Sokféle munkánk akadt. Gazoltunk, gyomokat szedtünk, kivágtuk az elburjánzott növényzetet. A sírok ápolása már speciálisabb volt, a festékboltban kaptunk tanácsot, mivel szedjük le az évtizedek alatt rárakódott fekete penészt. Gyökérkefével súroltam le a mohát. Tatának (így hívja Maja a nagypapáját) is jönni kellett, az elcsúszott kövek, keresztek férfierőt kívántak. Számomra mindegyik katona ismeretlen, és nincs olyan szerettünk, akiről ne tudnánk, hol nyugszik. Ám bárhol akadhat a világban egy ember, akihez már nem mennek, és akadhat olyan is, aki nem tudja, hová menjen, ha a családtagja sírját szeretné ápolni.”

A zsebpénzéből tesz rendbe elhagyott hadisírokat a makói gimnazista lány

Maja

“Nem sajnáltam a zsebpénzem”

A helyi József Attila Gimnázium 10. osztályos tanulója 64 hadisírt tett rendbe, ez a parcellaszakasz 102 katona végső nyughelye. Maja több mint hatvanezer forintot költött a különböző vegyszerekre, takarítóeszközökre.

A zsebpénzéből tesz rendbe elhagyott hadisírokat a makói gimnazista lány

“Volt, aki megkérdezte, nem sajnálom-e a zsebpénzem. Az elmúlt egy-két évben magamra költöttem – vettem például egy kutyát, Hádésznak hívják. De jól tudok spórolni, és tényleg azért tettem, mert ez kívánta a lelkem. Én azokat az embereket sajnáltam, akikre már senki sem tudott, akart gondolni. Akiknek a sírját belepte az enyészet. Nyáron nem is annyira feltűnő, de novemberben, amikor a legtöbb síron látszik, hogy van, aki még emlékezzen, de ide senki sem hoz rajtunk kívül egy mécsest sem, szívszorító. Tata mesélte, hogy ezek a férfiak a hazájukért adták az életüket, és az sem biztos, hogy a szeretteik tudják, hol nyugszanak. A legtöbb síron szerepel név, de a születési adatok már kevésbé. És akad olyan is, ahol még a név sem ismert.”

A zsebpénzéből tesz rendbe elhagyott hadisírokat a makói gimnazista lány

Maja elszántsága és lelkesedése átragadt a családjára. Édesanyja vállalta, hogy belepótol a költségekbe, ő ment el a piacra virágokért. Amikor az árus megtudta, hogy mire kell a több tucat tő, elérzékenyült és többet adott, mint amit kértek. A temetői munka másoknak is feltűnt. Az egyik önkormányzati képviselő, aki az édesapja sírját látogatta meg, no, ő sem tudott szó nélkül elmenni a jelenség mellett.

“Tőle fehér kavicsot kaptunk ajándékba – hogy a sírok közti részt ki tudjuk tölteni. Igaz, először a játszótérre szállították – meséli Maja –, azt hitték rossz a cím, hogy a temetőbe kell vinni ekkora mennyiséget. Napokig lapátoltuk, gereblyéztük. A legfinomabb munka a nevek újrafestése volt. Ekkor gondolkoztam azon a legtöbbet, kik nyugszanak itt. Fekete festékkel dolgoztam, az első nap öt nevet tudtam újraírni, másnap egy óra alatt végeztem öttel.”

A zsebpénzéből tesz rendbe elhagyott hadisírokat a makói gimnazista lány

“Az én édesapám is Makón hunyt el, őt keresem”

Az áldásos munkának hamar híre ment. Megemlékezett róla a helyi sajtó, még a honvédség is felfigyelt a munkára. Maja önzetlen munkáját oklevéllel ismerték el. A legnagyobb elismerés mégsem ez volt.

A zsebpénzéből tesz rendbe elhagyott hadisírokat a makói gimnazista lány

“Az egyik nap levelet kaptam egy idős hölgytől, Anikótól – emlékszik vissza Maja anyukája, Sarkadi Ágota. – Azt írta, olvasott Majáról, és hogy nagyon sok katonai sírt rendbe tett. Ő az édesapját keresi, csak annyit tud róla, hogy 1944-ben itt esett el Makón. Nem ígértem neki semmit, abban biztos voltam, hogy a református temetőben nem nyugszik. Van azonban a városnak egy másik temetője, a katolikus.”

Ágota kutatni kezdett, Imre Ferenc nevét kereste, de nem találta. Mégsem adta fel, és végül a régi papírok között, az iktatószám után rábukkant. Kiderült, hogy annak idején, amikor eltemették, nem volt már idő megjelölni a sírt – és amikor végre márványkeresztet kapott, csak annyit véstek rá: ismeretlen katona.

A zsebpénzéből tesz rendbe elhagyott hadisírokat a makói gimnazista lány

“El nem lehet mondani, milyen boldog voltam, hogy sikerült! – mondja Ágota. – Épp a születésnapomon derült minderre fény, meg is csináltattam a réztáblát a nevével. De nem csak az ő sírja lesz rendben november 1-jén. Önkéntes munkával, amire a városból bárkit szeretettel vártunk, 107 katonai sírt teszünk majd rendbe. Mire Imre Ferenc lánya megérkezik, itt egyetlen elhanyagolt sír sem lesz. Az, hogy ő 72 évvel később, de most már tudja, hol nyugszik az édesapja, maga a csoda. Ő még nálam is boldogabb. Maja mindannyiunkat megtanított valamire – arra, hogy a szeretteink emlékét hogyan őrizzük meg. Arra, hogy ha nincs már, aki gondozzon egy sírt, akkor bárki megtehetné, emberségből.”

A zsebpénzéből tesz rendbe elhagyott hadisírokat a makói gimnazista lány

Kik nyugszanak a katonai parcellákban?

A szerbiai hadszíntérről már 1914. augusztus végén megérkeztek az első sebesültek a makói kórházba. A cs. és kir. budapesti 32. gyalogezred katonái hozták őket az önkéntesen felajánlkozó gazdák szekerein az állomásról az internátusba. Ezekkel a sebesültekkel egy időben érkezett a hír az első makói hősi halottról. Szabó Rudolf, a főgimnázium fiatal tanára az első napok szerbiai harcaiban esett el. Az ő neve nyitotta meg a város hősi halottjainak hosszú névsorát. Harminc évvel később Makó frontvárossá vált. Heszlényi József altábornagy, a magyar 3. hadsereg parancsnoka 1944. szeptember 25-én este a Honvéd Vezérkarnak jelentette: “A 23. tartalékhadosztály részeit Makón körbezárták. A városban utcai harcok folynak.” Ez magyarázza, hogy a temetőben nem csak helyi illetőségű katonák nyugszanak. Felsőszentiván, Zenta, Salgótarján, Soltvadkert – hogy csak néhány születési helyet említsünk.

Olvass még hasonló témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top