Aktuális

Erőszak áldozatai és menekültek találhatnak szállást egy új weboldalon keresztül

Az ismert lakásmegosztó mintájára egy egyiptomi férfi létrehozott egy olyan oldalt, amelyen keresztül nehéz helyzetbe került emberek, főleg háború elől, illetve a családon belüli erőszak elől menekülők találhatnak ingyenes lakhatási lehetőségeket.

A 34 éves Amr Arafa Kairóból költözött az USA fővárosába. Saját elmondása szerint akkor mozdult meg benne valami, amikor fiatalon látta a Schindler listája című filmet.

“Arra gondoltam, hogy jó lenne, ha abban a korban élhettem volna, mert akkor segíthettem volna az emberek bújtatásában” – mondta a Guardian brit lapnak adott interjújában.

Arafa a Fannie Mae üzleti tanácsadó cégnél dolgozik és mivel komolyabb összeget nem tudott befektetni, inkább programozói képzettségét használta fel, hogy létrehozza az EmergencyBNB nevű oldalt, amelyet az Airbnb szállásmegosztó mintájára készített el. Az oldal összehozza a nehéz helyzetbe került embereket azokkal, akik szívesen a rendelkezésükre bocsátanának egy szobát, vagy épp egy kihasználatlan lakást. 2015-ben már indult egy hasonló kezdeményezés Németországban, Arafa megoldása azonban jóval felhasználóbarátabbnak bizonyult.

A nyáron útjára indított kezdeményezés iránt eleinte csekély volt az érdeklődés, ezért Arafa saját lakását is meghirdette hasonló céllal, a jóval nagyobb elérésű Airbnb-n. A legolcsóbb, 10 dolláros napidíjat szabta meg, és kiírta, hogy lakása csak menekültek, illetve családon belüli erőszak áldozatai előtt áll nyitva.

Mivel ennek ellenére sok kispénzű diák is jelentkezett, akiket Arafa kénytelen volt elutasítani, az Airbnb többször is törölte a hirdetését. A férfi elmondása szerint csupán három valódi menekült jelentkezett: egy szíriai pár, illetve egy iráni nő. Azonban, az ingyenes szállás nem minden.

“Az a fontos, hogy olyan idegeneket köt össze a menekültekkel vagy egyéb áldozatokkal, akik törődnek velük” – mondta Arafa, aki miután ellenőrizte vendégei papírjait, befogadta őket a lakásába, ráadásul a tízdolláros díjat is visszatérítette számukra, ő pedig egy barátja kanapéján húzta meg magát. Hasonlóan tett, amikor egy erőszakos férje elől menekülő nő keresett nála menedéket.

“Hosszú utat megtett menekültként nagyon hálás voltam Amr ajánlatért – írta Minoo Mirsaidi, aki Iránból menekült el. – Úgy vélem, hogy aki tud tenni valamit is egy menekültért, annak nem szabad haboznia.”

Arafa, aki 2005-ben költözött az Egyesült Államokba, sokáig maga is a bevándorlók keserű kenyerét ette: hosszú ideig csak ideiglenes vízumokkal maradhatott az országban, ráadásul emiatt nem is engedték haza, még akkor sem, amikor édesapja elhunyt. Most azt reméli, hogy a humanitárius szemléletű amerikaiak, akik megtalálják az oldalát, saját lakásaikat felajánlva csatlakoznak az EmergencyBNB kezdeményezéséhez.

Amr Arafa számára a Schindler listája mérföldkő volt (Fotó: Amr Arafa/Linkedin)
Amr Arafa számára a Schindler listája mérföldkő volt (Fotó: Amr Arafa/Linkedin)

Ehhez azonban még lehet, hogy időre lesz szükség. Az USA 2015-ben mindössze 70 000 menekültet fogadott be, jelentős mértékben az elnökválasztási kampányban, főleg Donald Trump szájából elhangzó uszító retorika miatt.

“Abból az összegből, amit Hillary Clinton a menekültekre költene, minden amerikai belvárost újraépíthetnénk” – hangzott a trumpi állítás, amely a republikánus elnökjelölt számos további megnyilvánulásához hasonlóan alaptalannak bizonyult. Arra azonban alkalmas volt, hogy ellenséges légkört teremtsen a háború elől menekülők számára.

Arafa maga is elismeri, hogy sokan bolondnak nézik, amiért saját otthonába idegeneket enged be.
“Még a hozzám érkező szíriaiak is megkérdezték, hogy normális vagyok-e, mert, hogy Trump miket mondott korábban – mondta az egyiptomi férfi. – Én azonban nem látom ezt kockázatosnak, hanem logikusnak és helyesnek érzem, a jelenlegi helyzetet figyelembe véve.”

További cikkek családon belüli erőszakról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top