Aktuális

A szabad vasárnapok után jöhetnek a szabad szombatok is

Egy új törvényjavaslat szerint az eddig tervezett havi két szabad vasárnap mellett a munkavállalók a szombatokat is megkapnák. A munkáltatók már az előbbinek sem örültek.

A kormány még az idén a parlament elé terjeszti azt a javaslatot, amely havi két szabad vasárnapot adna a kiskereskedelemben dolgozóknak. A tervezet szinte olyan, mintha visszalépés lenne a vasárnapi boltzár irányába.

A javaslatot benyújtó KNDP szerint ugyanakkor a törvénymódosítás egyetlen célja a kiszolgáltatott helyzetben lévő munkavállalók körülményeinek a javítása. Azt szeretnék elősegíteni, hogy a kiskereskedelemben dolgozók is családi életet élhessenek, ugyanis a törvény jelenleg mindössze egyetlen szabad vasárnapot garantál a számukra. Ezt a javaslatot bővítenék a szabad szombatokkal, amelyeket azokon a heteken vehetnének ki, amikor a vasárnapjuk is szabad.

A tervezettel azt szeretnék megteremteni, hogy a kiskereskedelmi munkavállalók is megkapják a szabad hétvégét, amely más ágazatokban minden dolgozónak jár.

Számolnak azzal, hogy ha a törvénymódosítás megszületik, olyan intézkedést léptetnek életbe, amely “nem fogja jókedvre deríteni a multinacionális cégek képviselőit, de most olyan időket élünk, amikor a bér emelkedésével a munkaerő-toborzás is megtörténik. Ez az eszköz a munkaadók rendelkezésére áll, hiszen van akkora nyereségük, hogy ezt meg tudják oldani” – mondta Harrach Péter a Magyar Nemzet kérdésére.

A két szabad vasárnap mellett a szombatokat is megkaphatják a dolgozók
A két szabad vasárnap mellett a szombatokat is megkaphatják a dolgozók

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top