Aktuális

Rengeteg a betöltetlen állás, alig jelentkeznek a munkavállalók

A munkáltatók több mint a fele küszködik már azzal, hogy alig talál megfelelő munkaerőt, míg minden harmadik cégnél a meghirdetett állásokra jelentkező sincs, sokan pedig a szakképzett munkaerő hiányával küszködnek. A szakemberhiány egyre súlyosabb Magyarországon. Mindez egy vadonatúj nemzetközi felmérésből derült ki.

Magyarországon a szakemberhiány 17 százalékponttal haladja meg a globális átlagot. A reprezentatív felmérésben résztvevő magyar munkaadók 31 százaléka úgy véli, a munkaerőhiányra a már meglévő munkavállalók képzése, átképzése jelenthetne megoldást.

A legnehezebben betölthető munkakörök tízes listája Magyarországon és globálisan szinten is megegyezik. A felmérésből kiderül, óriási a hiány a szakmunkásokból, a mérnökökből, sofőrökből, informatikusokból, könyvelő és pénzügyi szakemberből.

A kutatást végző ManpowerGroup magyarországi ügyvezető igazgatója szerint a magyar munkaadókat a globális átlagnál azért sújtja jobban a munkaerőhiány, mert nem csupán a magyarországi konkurenciával kell versenyezniük, hanem a nyugat-európai és a környező országok munkaadóival is. Ebben a versenyben a legnagyobb hátrányt az alacsony munkabérek jelentik. Annak ellenére, hogy kritikus a munkaerőhiány, és azonnal fölvennének 18 ezer embert, a  magyar munkaadók úgy érzik, a bérek emelése a versenyképességüket veszélyeztetné. A szakemberhiány ugyanakkor már olyan méreteket ölt hazánkban, hogy az szintén versenyképesség rovására megy.

A munkaadók több mint fele nem talál szakképzett munkavállalót
A munkaadók több mint fele nem talál szakképzett munkavállalót

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top