Aktuális

Menekült gyerekek dolgoznak a brit ruhamárkák török gyáraiban

Szíriából menekült gyerekeket dolgoztatnak illegálisan a legismertebb brit márkák törökországi ruhagyáraiban. A leleplező videót a BBC munkatársai készítették. Az érintett ruhaóriások máris tiltakoznak a filmben bemutatott információk ellen.

A BBC riporterei a Marks and Spencer legnagyobb törökországi üzemében hét szíriai gyerekkel találkoztak. Egyikük elmondta, rosszul bánnak velük, “ha egy szíriaival bármi történik, kidobják, mint egy rongydarabot”.

A Panorama című műsor készítői szerint a szíriai menekült gyerekek közül a legfiatalabb mindössze 15 éves volt, és persze éhbérért, napi 12 óránál is hosszabb műszakokban vasalt ruhákat, amelyeket azután Nagy-Britanniába szállítottak. A stáb az egyik üzemben tíz év körüli török gyerekeket is talált a munkapadok mellett. Korábban már kiderült, hogy más ismert gyárakban is dolgoztattak menekült gyerekeket.

A Marks and Spencer szóvivője hétfőn közölte a BBC-vel, a cég “rendkívül súlyosnak” és “elfogadhatatlannak” tartja a műsorban bemutatott képeket és információkat. A szóvivő szerint az M&S minden beszállítóját szerződés kötelezi a globálisan előírt normák betartására, amelyek kiterjednek a dolgozókkal szembeni bánásmódra is.

Segítséget ajánlanak a szíriai menekült gyerekeknek

A Marks and Spencer illetékese szerint az áruházlánc jogi segítséget ajánl a műsorban azonosított, törvénysértő módon foglalkoztatott szíriai menekülteknek, és minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő még egyszer.

Az Asos szóvivője pedig azzal kereste meg a BBC-t, hogy jóllehet a műsorban bemutatott törökországi üzemmel nincs közvetlen szerződéses kapcsolatuk, az ott készült ruhákból vásároltak. A cég anyagi segítségben részesíti az üzemben dolgozó szíriai gyerekeket, hogy visszatérhessenek az iskolába, és a menekült felnőtt munkásokat is támogatja, amíg nem találnak legális munkalehetőséget.

Menekült gyerekeket dolgoztatnak a brit ruhamárkák török gyáraiban

Menekült gyerekek dolgoznak a brit ruhamárkák török gyáraiban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top