Aktuális

Véletlenül találtak a tudósok egy módszert a szén-dioxid semlegesítésére

A klímaváltozásért is felelős gázt egy különleges katalizátor segítségével etanollá alakították az amerikai kutatók. A módszer forradalmasíthatja az elektromos hálózatok működését is.

A tennesseei kutatók az amerikai energiaügyi minisztérium által működtetett Oak Ridge National Laboratory munkatársai, akik már hosszabb ideje kutatták a szén-dioxid etil-alkohollá történő átalakításának problémáját.

A módszer lényege, hogy a szén-dioxid molekulákhoz úgynevezett “nano-töviseket”, vagyis szénből és rézből álló molekulastruktúrákat kötnek, ezzel pedig a szeszes italokban megtalálható, illetve az alternatív meghajtású autókban is alkalmazott etanollá alakítják a gázt.

“A véletlennek is köszönhetjük a felfedezést, hogy az általunk javasolt anyag így működik – írta Adam Rondinone, a kutatás vezetője a csapat által kiadott közleményben. – Az általunk felvázolt reakciók közül az elsőt kezdtük tanulmányozni, amikor rájöttünk, hogy a katalizátor magától elvégzi a teljes folyamatot.”

A korábbi tapasztalatokon alapuló feltételezések szerint a sikerhez számos lépésre és bonyolult kémiai reakciókra lett volna szükség. Azonban egy véletlennek köszönhetően kiderült, hogy egyetlen, rézből készült katalizátor jelenti a megoldást.

A katalizátor többször felhasználható, emellett rendkívül hatékony, a rendszerbe betáplált szén-dioxid közel 63 százalékát képes átalakítani.

A módszer hatalmas áttörést jelenthet az autóiparban, mivel az autók által kibocsátott szén-dioxid jelenleg is hatalmas problémákat okoz az emberiségnek. Egy gallon (kb. 3,8 liter) gázolaj elégetése nagyjából 11 kilogramm szén-dioxidot termel.

Ha a kutatóknak sikerül költséghatékonnyá tenni a folyamatot, az új alternatívát jelenthet a fosszilis tüzelőanyagok környezetbarát felhasználását illetően. Emellett a módszerrel lehetségessé válhat az elektromos hálózatban tárolt többletenergia megkötése is.

Az erről szóló, angol nyelvű tudományos magyarázatot az alábbi videón is meg lehet tekinteni.

Arról egyelőre nincs információ, hogy a módszer mikor terjedhet el az autógyártók körében.

További cikkek klímaváltozásról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top