Aktuális

Okosotthonokba költöznének a magyarok

A magyar lakosok majdnem kétharmada szívesen lakna okosotthonban, jelenleg azonban kevesebb, mint 10 százalékuk mondhatja ezt el magáról – derült ki a Siemens Zrt. és az NRC Marketingkutató közös kutatásából. Sokan az "okosítással" járó költségektől tartanak, miközben szakemberek szerint az épületautomatizálási rendszerek kiépítése az egyik leggyorsabban megtérülő befektetés.

Egy reprezentatív kutatás szerint a hazai lakosság 63%-a költözne okosotthonba, ami alatt különböző technikai megoldások együttesét értjük, amelyek egymással kommunikálva lehetővé teszik a lakásban működő elektronikai berendezések központi irányítását. A magyarok riasztórendszert (67% tartja fontosnak) vagy vezérelhető termosztátot (51%) látnának legszívesebben otthonukban. Utóbbi segítségével például egyedileg szabályozható a különböző helyiségek hűtése és fűtése életmódunkhoz igazítva, ezáltal nem csak komfortérzetünket növeli, energiafogyasztásunkat is racionalizálhatja.

Okosotthonokba költöznének a magyarok

A kutatás adatai alapján a magyarok 11%-a gondolja úgy, hogy a következő években beruház majd valamilyen okos megoldásra. A válaszadók 41%-a költségesnek tartja az intelligens eszközöket, miközben a szakemberek szerint az épületautomatizálási rendszerek kiépítése az egyik leggyorsabban megtérülő ingatlanfejlesztési beruházás. A különböző okostechnológiák ugyanis nem csak a komfortérzet növeléséért felelősek, használatukkal jelentősen csökkenthető a háztartások energiafogyasztása is.

“A fejlesztés előtt fontos szakemberrel közösen megvizsgálni az ingatlan állapotát, és definiálni, hogy mi az elérendő cél. A kiindulási ponttól függően ugyanis akár már néhány tízezer forintos befektetéssel is el lehet érni 10-20%-os energia megtakarítást. Egy ilyen beruházás megtérülési ideje egy év alá is csökkenhet. A skála másik oldalán vannak azok a fejlesztések, ahol a komfortigény kielégítésére kerül a hangsúly. Ezekben az esetekben már nem a megtérülési idő az elsőrendű kérdés, hanem hogy melyek a választott technológiákkal elérhető kényelmi funkciók” – mondta el Medveczky András, a Siemens Zrt. Building Technologies üzletágáért felelős igazgatója.

Olvass még otthon témában itt, az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top