Aktuális

Nem lopás, ha levágod a zárat a bicikliről, és kerülsz vele egy kört

Nem számít bűncselekménynek, ha egy lezárt bicikliről valaki levágja a lakatot azért, hogy azzal közlekedjen. Ez még nem számít lopásnak.

A napokban ellopták közlekedési céllal kölcsönvették a Kemk blog egyik írójának biciklijét, aki rendőrségi feljelentést is tett az ügyben. Pár napja megszületett a határozat, miszerint az elkövetett tett nem bűncselekmény, csak szabálysértés. Annak ellenére, hogy a fiatalkorú elkövető levágta a zárat a bicikliről, tette nem minősül lopásnak, mert nem azért vitte el a bringát, hogy megtartsa, csak közlekedni szeretett volna vele. Mivel a kerékpár nem gép meghajtású jármű, ezért jármű önkényes elviteléért sem lehet felelősségre vonni a fiatalkorú elkövetőt.

Nem lopás, ha levágod a zárat a bicikliről és kerülsz vele egy kört

Félreértés ne essék, bár a lopás vétségének jogi fogalmát nem merítette ki az elkövető, azért tulajdon elleni szabálysértésért indítanak ellene eljárást, amiért szabálysértési bírság szabható ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top