Aktuális

Egyre több a női vezető az autóiparban

Bár egyre inkább elmosódnak a nemek közti különbségek a pályaválasztás tekintetében, még mindig kíváncsian, olykor meglepetten nézzük, ha egy nő egy általában férfiasnak tartott iparágban építi karrierjét.
Egyre több a női vezető az autóiparban (x)

Az autóipar pont ilyen, pedig egyre több a női vezető és mérnök a hazai gyárakban is, akik kiválóan megállják helyüket pozíciójukban és anyaként egyaránt. Alvári Beatrix kisgyermek korától tudatosan tervezte a jövőjét, mindig is a műszaki pálya érdekelte. Így került a Continental veszprémi gyárába, ahol 34 évesen csoportvezetői pozícióban dolgozik. Bea két kisfiú és egy kislány édesanyja, aki anya szerepéből a munkahelyén sem lép ki.

Bea már általános iskola után műszaki szakközépiskolát választott, ahol egyik évben 23 lány és kb. 520 fiú volt az intézményben, és ezen az évfolyamon volt a nemek aránya a “legkiegyensúlyozottabb” akkoriban. Az egyetemen műszaki informatika és villamosmérnök szakot végezett. Egyik sem az a kimondott női szakma, ha lehet ilyet mondani, Bea azonban úgy érzi, mindig jobban boldogult a másik nem társaságában. Szeretett és ma is szeret férfiakkal együtt dolgozni. Azonban az autóiparba nem készült tudatosan, csak úgy “belebotlott”. Úgy véli, a nőknek pont ugyanúgy kell felkészülniük egy autóipari karrierre, mint a férfiaknak, nincs különbség e tekintetben a nemek között.

Egyre több a női vezető az autóiparban (x)

Bea építő típusnak tartja magát, leginkább az olyan teendők mozgatják meg, ahol valami újat kell létrehozni. Legszívesebben a jövőbe mutató fejlesztésekben vesz részt. Olyanokban, amik egy napon a saját gyermekei biztonságát is szolgálják majd. A világ egyik vezető autóipari és gumiipari gyártójánál pedig ehhez minden feltétel adott. Bea nem érzi úgy, hogy több nehézséggel kellett volna szembenézni eddig pályáján, csak azért, mert egy férfiasnak tartott iparágban nőként építi karrierjét. Vicces helyzetek azonban vele is adódnak, az egyik ilyen emlékét még vezetői pályája elejéről őrzi.

“Vezetővé való kinevezésemkor első teendőm az volt, hogy összehívtam a csapatot és megtartottam életem első meetingjét. A meeting vége felé megkérdeztem a csapatot, hogy ők hogyan látják a változást (korábban férfi vezetője volt a csapatnak). Láttam, hogy az egyik sarokban nagy volt a mosolygás, összesúgnak, de senki sem mondott semmit. Aztán kis unszolásra az egyik kolléga kibökte, hogy »Kicsit aggódunk, hogy hogyan éljük túl majd azokat a nehéz napokat!«. Jót derültünk rajta mindannyian” – emlékszik vissza nevetve Bea.

Nőként a karrierépítés mellett az anyaság is szintén állandó kihívásokat tartogat. Bea három kisgyermek anyukájaként állandó készenlétben áll, a munkahelyén is. Hiszen bármikor hívhatják, hogy történt valami a gyerekekkel, ahogy erre már volt is példa. “Az egyik fiamat egyszer játék közben véletlenül fejbe ütötte egyik társa gereblyével az óvodában, és a telefonban csak annyit mondtak, felrepedt fejjel viszik éppen a kórházba. Ilyenkor azonnal bekapcsol bennem »Az Anya«, és rögtön rohanok. Nincs senki, aki megállíthatna. Ahhoz, hogy ez működhessen, olyan munkahelyre és vezetőkre van szükség, akik ezt elfogadják és támogatják. Szerencsére ez nálunk természetes”meséli Bea.

Ahhoz, hogy három gyermek mellett a munkában is helytálljon, Bea a férjétől rengeteg támogatást kap. Csodálatos apának és rendkívüli társnak tartja párját, aki nélkül, úgy érzi, nem tarthatna ott az életben, ahol ma tart.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top