Aktuális

Nem mindenki használhatja majd a felújított 3-as metrót?

Arra kérik a mozgáskorlátozottak a kormányt és a fővárost, hogy a törvényi kötelezettségüknek eleget téve a 3-as metró felújítása során oldják meg annak teljes körű akadálymentességét.

Megszületett a döntés, felújítják a hármas metrót, de nagyon úgy tűnik, hogy csak a pályát és a szerelvényeket. Pénzügyi okokból a megállókhoz nem nyúlnak érdemben, legfeljebb kifestik. Akadálymentesítésről szó sincs.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) viszont azt írja közleményében, hogy egyetlen olyan felújítási megoldást sem tud elfogadni, amely “ismét évtizedekre kizárja a mozgássérült embereket Budapest legforgalmasabb metróvonalának használatából”.

A MEOSZ kiemelte, az akadálymentes közösségi közlekedés megteremtése nem fakultatív feladat, és nemcsak a mozgáskorlátozott emberek számára fontos, hanem megkönnyíti az idős emberek, a babakocsival közlekedők és a poggyászt cipelők utazását is.

Úgy fogalmaztak: a 3-as metróvonal akadálymentesítésének elmaradása azt üzeni, hogy a magyar állam másodosztályú polgárokként kezeli a fogyatékos embereket. Emellett nemzetközi jogot sért, és figyelmen kívül hagyja az Európai Unió 2010-2020-as időszakra szóló fogyatékosságügyi stratégiáját – írták a közleményben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top