Aktuális

Ez a telefonos csalók új trükkje

Új trükkel szedik rá a naiv embereket a telefonos csalók. Azt hazudják a telefonba áldozataiknak, hogy nagy összeget nyertek, de az átvétel előtt még egy telefonegyenleg-feltöltést kell végrehajtaniuk.

Új telefonos csalási módszerre figyelmeztet a rendőrség. Az utóbbi időszakban országosan kapnak visszajelzéseket a trükkös csalások új elkövetési módjáról. A sértetteket egy telefontársaság nevében hívják fel, legtöbbször rejtett számról, majd elhúzzák a mézesmadzagot egy nyereményjátékon megnyert nagyobb összeg vagy értékes tárgynyeremény ígéretével.

A trükk az, hogy egy közeli ATM-hez küldik a gyanútlan nyertest és egy ismeretlen telefonszám egyenlegét kell bizonyos összeggel feltölteni. Természetesen a feltöltés után nincs nyeremény, csak egy keserű érzés gyomortájon. A rendőrség szerint volt, aki annyira örült a nyereménynek, hogy 180 ezer forintos feltöltést adott cserébe a csalóknak.

A rendőrség többször figyelmeztette már a lakosságot a hasonló megtévesztésekre, meg is alkották az átverések elkerülésének öt pontját.

  • Ha nem vett részt nyereményjátékon, nem is nyerhet. Ne teljesítse a telefonáló kérését!
  • Amennyiben részt vett játékon, tájékozódjon a szervező honlapján vagy központi telefonszámán!
  • Bankkártyája adatait fokozott óvatossággal kezelje; ne adja ki sem telefonon, sem közösségi oldalon!
  • Ne dőljön be az úgynevezett unokázós csalóknak, akik az ön bajba jutott rokonára hivatkozva kérnek pénzt! Közvetlenül hívja fel az említett hozzátartozót! Figyelmeztesse erre idős rokonait, ismerőseit is!
  • Ha önnél is próbálkoznak a csalók, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es központi segélyhívón!

(police.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top