Aktuális

Ezért vár akasztás egy 22 éves iráni nőre

Valószínűleg fel fogják akasztani Iránban azt a 22 éves nőt, akit férje megölése miatt zártak börtönbe még kiskorúként. A büntetést azért nem hajtották rajta eddig végre, mert terhes lett a börtönben.

Zeinab Sekaanvand tizenöt éves volt, amikor elszökött szegény szüleitől egy jobb élet reményében, és hozzáment egy idősebb férfihoz. Az esküvő után a férfi egyre többször megverte a lányt, amiről ő több bejelentést is tett a rendőrségen, de nem vizsgálták ki az ügyeit. Megpróbálkozott a válással is, amire férje nem volt hajlandó, szülei pedig kitagadták, amikor egyszer megpróbált visszaköltözni hozzájuk.

Sekaanvand 17 éves volt, amikor férje meghalt, és a rendőrök letartóztatták, az eljárás alatt állítólag bevallotta, hogy leszúrta a férjét.  Az eljárás 20 napig tartott, mialatt a lány állítása szerint többször megkínozták őt. Vallomását még az ítélethirdetés előtt visszavonta, és férjének a bátyját vádolta meg a gyilkossággal és azzal, hogy korábban őt is többször megerőszakolta. A lány szerint sógora kegyelmet ígért neki, ha vállalja a gyilkosságot, mert az iszlám törvények lehetővé teszik, hogy az áldozat családja pénzt fogadjon el a kivégzés helyett.

Kivégzés terhesség miatt elhalasztva

A bíró Iránban elnapolhatja a halálbüntetést a 18 év alattiaknál, ha azok nem érzik tettüknek súlyát, és Sekaanvand esetében így döntött a bíróság. A lány a börtönben újra megházasodott, és teherbe is esett rab férjétől, amivel szintén “felmentést nyert” a halálbüntetés alól, mert állapotos nőket még Iránban sem végeznek ki. Szeptemberben viszont Sekaanvandnál megindult a szülés, de gyermeke halva született. Az orvosok szerint két nappal a szülés előtt hallhatott meg attól a stressztől, amikor kivégezték az anya cellatársait és barátait.

Ha nem változtatja meg döntését a bíróság, amire több emberjogi szervezet is kéri, akkor a most 22 éves Zeinab Sekaanvandot október 13-án felakasztják.

Iránban 2016-ban eddig legalább egy gyermeket és további 49 fiatalkorút küldtek a halálsorra.  

(BBC)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top