Aktuális

Így döntsd el, megveszed-e a kiszemelt ingatlant

Kikérni a tulajdoni lapot, beszélni a szomszédokkal, különböző napszakokban is felkeresni az ingatlant, megnézetni egy szakemberrel. Csak néhány azok közül az alapteendők közül, amiket ingatlanvásárlás előtt teszünk. Pedig maga az ingatlan is sok mindent elmond magáról, ha odafigyelünk. Viniczai Róbert építész, a Bramac alkalmazástechnikai vezetője szerint a laikus is könnyen eldöntheti, jó befektetés-e a kiszemelt ingatlan. Ha ezeket tapasztalod, jól fontold meg, hosszú távon megéri-e a vásárlás.

1. Repedések a falon

Természetes, ha az ember hajszálrepedéseket talál a ház falán, ezek többnyire az épületek általános mozgásából adódnak. Viszont ha 5 milliméternél nagyobb repedéseket látunk egy ingatlanon, az alapozási hibákra utal. Ilyen esetben mindenképpen kérjük ki statikus véleményét vásárlás előtt.

Így döntsd el, megvásárold-e a kiszemelt ingatlant

2. Felázás nyomai

Vízszigetelési problémákra utal, ha a lábazatnál a padlószintig felszivárgó vizet látunk. Ezt jelezheti még a pergő vakolat vagy a dohosodás is.

3. Kongó falak

A hőszigeteléssel ellátott falak vastagabbak, rugalmasabbak és megkopogtatva élénkebb hangjuk van. Amennyiben a falat megkopogtatva kongó hangot hallunk, az arra utal, hogy a falak nincsenek hőszigetelve. A nyílászáróknál könnyen ellenőrizzük azt is, megfelelő-e a falvastagság. Egy átlagos ingatlan falszerkezete 30-38 cm vastagságú, erre ideális esetben 10 cm szigetelés kerül, így ha 40-45 cm-es teljes falvastagságot mérünk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a fal szigetelése megfelelő.

4. Húz az ablak

Ha zárt ablak mellett látható légmozgást, fellebbenő függönyt tapasztalunk, esetleg fázunk az ablak előtt, akkor valószínűleg nem zár jól. Ezt könnyen ellenőrizhetjük is egy egyszerű papírpróbával: zárjuk rá egy papírlapra az ablakot, ha ki tudjuk húzni, az problémát jelent.

Olvass még több cikket lakás témában itt az NLCafén:

 5. Elavult fűtőrendszer

Ha az ingatlanban 10 évnél régebbi fűtőrendszerrel találkozunk, számolnunk kell a fűtéskorszerűsítés költségeivel.

6. Alumíniumvezetékek

Vásárlás előtt érdemes megnézni, milyen vezetékek vannak az ingatlanban. Egy csavarhúzóval könnyedén megbonthatjuk a konnektort (előtte áramtalanítsunk), ha réz helyett alumíniumvezetékeket találunk, tervezzünk a vezetékek cseréjével.

7. Eltérő tetőtér-hőmérséklet

Ha a tetőtérben hűvösebb (télen), vagy melegebb (nyáron) van, mint a ház többi részén, pedig egyformán fűtik, illetve hűtik mindkettőt, akkor a tető szigetelése nem megfelelő. Tetőproblémákra utalhat még, ha a hó a tető egyes részein olvad, máshol pedig megmarad, vagy ha penészfoltok láthatóak a tető sarkaiban és zugaiban (beltérben). A tetőtérben is könnyen ellenőrizhetjük a falvastagságot a tetősík ablak mentén. A 30-35 cm-es vastagság jelzi az ideálisan szigetelt tetőt.

8. Figyeljünk oda a tájolásra

A világos déli, keleti, esetleg nyugati tájolású ingatlanok a legkedvezőbbek, mert passzív módon hasznosítják a napenergiát, valamint tetőfelületük teret ad a napenergia aktív hasznosítására is napelemek, napkollektorok beépítésével. Magyarországon például olyan magas a napsütéses órák száma (1900–2200 óra/év), hogy a tetőn szolárrendszerekkel az év minimum nyolc hónapjában, márciustól októberig az otthon melegvíz-szükségletének 85 százalékát, és akár a teljes elektromos áram szükségletét elő lehet állítani.

+1.  Milyen a környék?

Természetesen akár befektetésként, akár saját részre keresünk ingatlant, a kerület vagy régió kiválasztása az egyik legfontosabb tényező. Sokszor vonzóbb egy felkapott kerület rosszabb állapotú lakása megfizethető áron, mint egy jó állapotú lakás egy rosszabb környéken. Azonban fontos, hogy az előbbi lista alapján tegyük mérlegre, hogyan aránylik egymáshoz a vételár és a később ráfordítandó összeg, és úgy döntsük el, a saját szükségleteinket és pénztárcánkat is figyelembe véve megéri-e számunkra a vétel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top