Aktuális

Elveszi a SZÉP kártyát a kormány

Nem tudni, mi a terve a kormánynak a SZÉP kártyával, jelenlegi állás szerint 2018-tól megszűnik.

A legutóbbi hírek arról szóltak, hogy a kormány meghagyja a piacon az Erzsébet utalványt és a SZÉP kártyát, a Magyar Nemzet ma mégis arról ír, hogy 2018-tól teljesen megszűnnek. A szakmai szervezetek egy emberként állnak ki a SZÉP kártya mellett, mert azt a belföldi turizmus egyik mozgatórugójának tartják. Nem a négycsillagos szállodák élnek belőle, hanem a vidéki panziók, családi vendégházaknak lenne nagy veszteség a kártya megszűnése.

Bár szakmai egyeztetés, hivatalos tájékoztatás még nem történt a SZÉP kártya 2018-as kivezetéséről, a turizmusban és vendéglátásban dolgozó szakmai szereplők abban bíznak, érveikkel meg tudják majd változtatni a kormány eddig nem hivatalos döntését.

Elveszi a SZÉP kártyát a kormány

Az ügy előzménye, hogy tavasszal ellentétesnek találta az uniós joggal az Európai Bíróság a Széchenyi-pihenőkártya és az Erzsébet utalvány egyes elemeit, mivel akadályozzák a letelepedés szabadságát és a szolgáltatásnyújtás szabadságát, így kiszorítják a külföldi cégeket a piacról. A kedvezményes adósávot csak az Erzsébet utalvánnyal és a SZÉP kártyával lehetett igénybe venni.

A bíróság arra kötelezte a kormányt, hogy változtasson a szabályozáson. Már az első hírek az Erzsébet utalvány és a SZÉP kártya megszűnéséről szóltak. Egy hónapja úgy tűnt, a kormány megemeli a vitatott cafeteriaelemek adósávját, így 2017-től is választható elemei maradtak a béren kívüli juttatásoknak, de friss információk szerint csupán csak egy évig, majd 2018. január 1-jén megszűnnek.

(mno.hu/NLC)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top