Aktuális

Újabban galambokat vesznek őrizetbe Indiában

Rövid időn belül már a második galambot vették őrizetbe Indiában, pedig a tollasok a legkevésbé sem tehetnek arról, ami miatt rács mögé kerültek.

Őrizetbe vettek egy galambot az indiai Pundzsáb államban, mert állítólag Narendra Modi kormányfőnek címzett fenyegető levelet találtak nála.

A levélben az áll, hogy “Minden egyes gyermek kész felvenni a harcot Indiával”, és a Laskar-e-Taiba (Igazak Hadserege) nevű pakisztáni szélsőséges muzulmán szervezet aláírásával van ellátva közölték a hatóságok. Az indiai televízióban be is mutatták a tollas beszivárgót, ahogy egy kalitkában őrzi három egyenruhás.

Az indiai fegyveres erők szombaton két lufit talált, az egyikhez egy, ugyancsak urdu nyelven írt levelet csatoltak. “Modi, ne hidd, hogy ugyanazok vagyunk, mint akik 1971-ben voltunk” – áll a két ország közötti háborúra utaló üzenetben.

Egy másik galambot is elfogtak Indiában, mintegy 50 kilométerre a legutóbbi őrizetbe vétel helyszínétől. A madár faroktollait urdu nyelven írt szavak ékesítették. A szöveg megfejtéséhez egy muzulmán imámot hívtak segítségül, s mint kiderült, a madár tollaira a hét napjait írták rá.

Megnőtt a feszültség

Az India és Pakisztán közötti folyamatosan meglévő feszültség ugrásszerűen megnőtt azóta, hogy ismeretlen fegyveresek szeptember 18-án rajtaütöttek Kasmírban egy indiai katonai helyőrségen, és megöltek 17 embert. A két ország határvédelmi erői folyamatosan magas készültségben vannak. Legutóbb múlt héten csaptak össze katonáik a vitatott hovatartozású, feldarabolt Kasmír határvidékén. A két fél egymást vádolta provokációval.

Ugyancsak feszültséget okoz, hogy a nyugtalan himalájai régióban idén nyáron az elmúlt évek egyik legsúlyosabb India-ellenes tiltakozáshulláma bontakozott ki. A tüntetéseket egy népszerű lázadóvezér megölése váltotta ki. A kormányerők többször éleslőszerrel lőttek a tüntetők közé, aminek következtében több mint 80-an meghaltak, és ezrek sebesültek meg.

India azzal vádolja Pakisztánt, hogy fegyveres csoportokat dob át a határon, és összetűzéseket provokál ki. Az indiai Kasmír az ország egyetlen muzulmán többségű szövetségi tagállama. Lakosainak többsége függetlenséget szeretne, vagy csatlakozna Pakisztánhoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top