Aktuális

Vigyázz! Újabb trükkös csalással verhetnek át

A rendőrség a már ismert és leggyakrabban előforduló megtévesztések mellett újabb trükkös csalásra hívja fel a figyelmet. Nagyon fontos, ne dőlj be az ismeretlenül telefonálóknak, bármilyen vonzónak is tűnik a nyeremény, amivel megkeresnek.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya újabb trükkös csalásokra hívja fel a figyelmet. Érdemes a javaslatokat megfogadni.

Így vernek át a trükkös csalók

  • Telefonhívás: A csalók telefonon hívnak, és örömmel közlik, hogy nagyobb pénzösszeget nyertél. Viszont bizonyos költségeket meg kell fizetned, hogy a pénzt megkaphasd. Itt már gyanakodhatsz, meg ott is, hogy sosem játszottál nyereményjátékon. A csalók leginkább azt kérik tőled, hogy tölts fel pénzt a megadott mobilegyenlegre, persze ezután köddé válnak. Ez az, amit soha nem szabad megtenned.
  • Bajban lévő hozzátartozó: Azzal is sok embert tévesztenek meg – leginkább időseket –, hogy a közeli hozzátartozó került bajba, és persze sürgősen pénz van szüksége. Általában ismerősnek adják ki magukat, már ez is gyanús lehet, miért is nem a rokon telefonál, ha gondja van. Többnyire azt kérik, utalj pénzt erre és erre a számlára, de ennek a csalásnak sem szabad bedőlni.
  • Nagy címlet: Népszerű a pénzváltós trükk is. Leszólítanak azzal, hogy segíts pénzt váltani, majd elterelik a figyelmedet, és ellopják a pénzed. Be is csöngethetnek hozzád, ahol meg azt figyelik ki, hol tartod a lakásban a készpénzt, besurrannak, és elviszik. Éppen ezért azonnal csukd be az ajtót, ha valaki ezzel a trükkel próbálkozik.

Így tudod kivédeni, hogy átverjenek a trükkös csalók

  • Megelőzheted az átverést, ha telefonhívás esetén telefonszámot kérsz azzal, hogy visszahívod az illetőt. Minden esetben kérdezz rá, milyen játékon nyertél, honnan hívnak, kérd el a hívó fél adatát, a turpisság azonnal kiderül.
  • Soha ne utalj ismeretlen bankszámlára pénzt, ne töltsd fel ismeretlenek mobiltelefon egyenlegét.
  • Ha személyesen jelennek meg a csalók, figyeld meg őket alaposan, írd fel a nevet, a gépkocsi rendszámát, és persze, ha gyanús, jelentsd a rendőrségen.
  • Ne engedd be a lakásba az idegeneket, bármivel is próbálkoznak.
  • Soha ne add ki – interneten sem – idegeneknek a bankkártyád számát, a PIN-kódot főleg nem, hiszen azt kizárólag személyes használatra kaptad, és a személyes adataidat se közöld.

Ha trükkös csalók próbáltak kapcsolatba lépni veled, vagy mégis sikeresen becsaptak, értesítsd a rendőrséget a 112-es vagy 107-es ingyenesen hívható segélyhívószámok egyikén, vagy bármelyik rendőrnél és rendőrségen is bejelentést tehetsz.

Vigyázz! Újabb trükkös csalással verhetnek át

(Police)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top