Aktuális

Érdemes időben végiggondolnod, hogy mi lesz a bankszámláddal

Ha tragédia következik be, akkor a bankszámla is a hagyaték részét képezi. Időt és pénzt spórolhatunk meg, ha időben gondoskodunk arról, hogy ne zárolhassák haláleset miatt a számlánkat.

Kevesen gondolnak erre, pedig ingyen is biztosítható, hogy a számlán lévő pénz ne kerüljön be a hagyatékba. Sokszor még a közös számla esetén is a hagyatéki eljárás végéig pénz nélkül maradhatnak a szeretteink.

Haláleseti rendelkezés

Már számlanyitáskor tehetünk egy úgynevezett haláleseti rendelkezést, amelyben megnevezhetünk egy kedvezményezettet, aki igazolva a személyazonosságát, illetve a halálesetet, a számlatulajdonos halála után hozzájuthat a pénzhez, így ez az összeg nem kerül be a hagyatékba, és nem kell hónapokat várni rá.

Érdemes időben végiggondolnod, hogy mi lesz a bankszámláddal

Közös tulajdonnál is érdemes

Ha mindkét házastárs tulajdonos, akkor is célszerű rendelkezni erről, vannak ugyanis olyan pénzintézetek, amelyek a társtulajdonosi intézményt egyszerűen nem ismerik el, máshol csak az összeg feléhez, megint máshol semmihez nem engednek hozzáférni a hagyatéki eljárás végéig. Megtörténhet az is, hogy a közös számla teljes zárolása után az állandó beszedési megbízások sem teljesíthetők – figyelmeztet a szakember a hirado.hu-n.

 Még több a bankszámláról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top