Aktuális

Ijesztő eredmények: a 25 év alattiak negyede még sosem védekezett

Egy friss kutatás szerint a magyar fiatalok negyede még sosem védekezett, hiába szexel naponta. Minden tizedik fiatalnak volt már szüksége sürgősségi fogamzásgátlásra a felmérésben résztvevők közül.

Holnap lesz a fogamzásgátlás világnapja, ezért felmérést készített a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság, ami elég riasztó képet fest a fiatalokról és szexuális szokásaikról. Kiderült például, hogy a magyar fiatalok átlagosan 16,5 évesen veszítik el a szüzességüket (a magas iskolai végzettségűek kicsit később, közel 18 évesen, az alapfokú végzettségűek pedig általában korábban).

Az első alkalommal csak minden második pár védekezik, akik kihagyják, nem gondolják, hogy szükség lenne rá. Az alapfokú végzettségűek 65 százaléka nem védekezik első alkalommal, addig a felsőfokú végzettségűek csupán tizennyolc százaléka. Minden tizedik nőt a pasija győz meg arról, hogy nincs értelme a fogamzásgátlásnak. A 16–25 éves korosztály negyede még soha nem védekezett, annak ellenére, hogy jelentős részük legalább hetente egyszer él nemi életet.

A felmérés kitér arra is, hogy a szülők nem foglalkoznak a gyerekek szexuális életével, nem beszélnek róla, így fogamzásgátlásra sem adnak pénzt. A gyerekeknek így maradnak a barátaik és az internet, ha információra van szükségük, ugyanis az iskolai felvilágosítások sem hozzák a várt eredményeket. Tízből kilenc fiatalnak az a legfontosabb, hogy az adott fogamzásgátló módszer minél megbízhatóbb legyen. Ennek ellenére a rendkívül kockázatos megszakításos közösülés a második leggyakoribb védekezési technika, a 19 évnél fiatalabb lányoknál pedig minden második terhesség abortusszal végződik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top