Aktuális

Nevet váltott Csehország

Nemcsak Magyarország váltott nevet a közelmúltban, hanem Csehország is. Az új angol névnek azért nem mindenki örül.

A közelmúltban nevet váltott Csehország, jobban mondva rövidebbre cserélte az angol Czech Republic – Cseh köztársaság – elnevezést. Az ország új neve Czechia. Bár szoktak Bohemiaként hivatkozni Csehországra, ám az a Morvaország nélküli országra vonatkozik. Az új név lassan elterjed Nagy-Britanniában, már a brit földrajzinév-bizottság is ezt az elnevezést javasolja.

Nevet váltott Csehország

Az ország új angol nevére áprilisban mondtak igent a csehek, mert szerettek volna egy egyszerűbben kimondható, cseh identitást erősítő nevet, amit a marketingben is könnyebb használni. Az Independent megemlíti, hogy nem mindenkinek tetszik, a fanyalgók érvei között szerepel, hogy könnyen összetéveszthető az angolul Chechnyának hívott Csecsenfölddel, vagy a bolsevik állambiztonsági szolgálattal, a Csekával. Szomorúak a morvák és a sziléziaiak is, mert ők nem érzik magukat csehnek.

A hivatalos elevezése továbbra is Cseh Köztársaság marad az országnak, de már a cseh kormány is a rövidebb verzió használatára buzdít.

 Az új elnevezést az ENSZ is elfogadta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top