Aktuális

Így néznek ki az új forintérmék – fotók

Széchenyi István születésének 225. évfordulója alkalmából bocsát ki új pénzérméket a Magyar Nemzeti Bank.

A  20 000 forintos címletű ezüst emlékérme, valamint annak 2000 forintos címletű színesfém változata rendhagyó címlettel és mérettel jelennek meg, mintegy reflektálva Kossuth Széchenyiről írt jellemzésére: a legnagyobb ezüst emlékérme (átmérője 52,5 mm) “a magyarok legnagyobbikának”. Az emlékérmék további különlegessége, hogy recézett szélük egyedi kiosztású, a recék csoportosítása Széchenyi István születési évére utal, ezáltal tartalmat adva az érme “harmadik” oldalának.

Az emlékpénzek törvényes fizetőeszközök. Mindkét emlékpénz azonos érmeképpel jelenik meg, csak az értékjelzés különbözik címletenként. Az érme előoldalán fő motívumként a Széchenyi által alapított Magyar Tudományos Akadémia épülete jelenik meg, előterében parkrészlet és Engel József Széchenyi István szobrának ábrázolása látható. A szobor érmeképi elemként történő megjelenése ritkaságnak számít. Az előoldalon találhatóak továbbá a kötelező érmeképi elemek is: a “MAGYARORSZÁG” felirat, a 20 000 illetve a 2000 forint értékjelzés, a különleges mikroírással készült biztonsági elemet tartalmazó “BP.” verdejel, valamint a “2016” kibocsátási évszám.

Így néznek ki az új forintérmék - fotók

Az emlékérme hátoldalán a középmezőben Széchenyi István félalakos ábrázolása látható, háttérben az első magyarországi vasútvonal menetrendjének részletével, felette egy gőzmozdony ábrázolásával. A háttérben megjelenő motívum arra utal, hogy Széchenyi az 1848-ban megalakult Batthyány-kormány közlekedési minisztereként kidolgoztatta hazánk első országos vasúthálózatának tervét. Az emlékérme-kibocsátás apropóját a felső félköriratban olvasható “225 ÉVE SZÜLETETT SZÉCHENYI ISTVÁN” felirat világítja meg. Az emlékérmét Fritz Mihály tervezte.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top