Aktuális

Budapestiek, felejtsétek el az Árpád hidat!

Megkezdődött az a nagyszabású felújítás, amely várhatóan jövő nyárig keseríti majd a Hungária körút-Vörösvári út tengelyén közlekedők, illetve annak az életét, aki északról közelítené meg a fővárost. Nincs ezzel gond, de nem árt tudni, hogy mire készüljön a közlekedő.

A BKK weboldalára felkerült tájékoztatás szerint a felújítási munkálatok célja a városi közlekedés terhelésének csökkentése, amelynek keretében új aszfaltréteget kap a sokat látott Róbert Károly körút az Árpád híd és a Vágány utca között.

Ideje volt ennek, hiszen a nevezett útszakasz olyan állapotban van, hogy minden további nélkül meg lehetne rajta rendezni a Párizs-Dakar rally tetszőleges technikai szakaszát, azonban amikor egy ilyen fontos útvonalhoz kell hozzányúlni, az óhatatlanul is dugóval, dudálással és idegeskedéssel fog járni.

Amiért érdemes mégis kibírni, az a zökkenőmentesebb közlekedés, az úttesttől zöldterülettel leválasztott bicikliút, illetve az ígért akadálymentes gyalogátkelőhelyek lesznek. Az építkezés a jövő évi vizes VB-hez is kapcsolódik, ezt az információt már mindenki kezelje aszerint, hogy számára mennyire fontos egy ilyen esemény, amely miatt szétgyalulták a Dagály uszoda strandját.

Lényegesen komolyabb forgalomra kell számítani ezen az útvonalon (Fotó: Leéb Ádám)
Lényegesen komolyabb forgalomra kell számítani ezen az útvonalon (Fotó: Leéb Ádám)

A felújítás a tervezettnél korábban kezdődött, tegnaptól pedig már a Vágány utca és az Árpád híd közti szakaszon is csak két sáv használható irányonként. Az M3-as autópályára még gond nélkül fel lehet hajtani, igaz, a városból kifelé ez a szokásosnál is nagyobb torlódást jelenthet, érdemes lehet inkább a XV. kerület felé kerülni. és a Szerencs utcánál vagy a Szentmihályi útnál felhajtani a sztrádára.

Merre ne?

A legfontosabb elkerülendő helyszínek: az Árpád híd bármelyik hídfője és az azok vonzáskörzetébe tartozó részek. Aki próbált már a héten reggel vagy délután átjutni Pestről Budára vagy Budáról Pestre, az tudja, hogy a hídon még egészen jól lehet közlekedni – legalábbis előbbi irányba – de az odajutásért meg kell küzdeni. A pesti oldalon gyakorlatilag az összes kerülőút (Röppentyű utca, Teve utca, Népfürdő utca) bedugul reggelente, és csak hosszas várakozással lehet átjutni a kereszteződéseken.

Budáról Pestre egy picivel rosszabb a dolog, mivel itt már reggel kialakul az összefüggő kocsisor. Ez valamennyit ugyan mozog, de elég egyetlen figyelmetlen autós, egy kis koccanás, és máris kész a közlekedési apokalipszis.

Persze, a környéken élők számára nehezen kikerülhető ez a gócpont, nekik marad a korábbi indulás: 20-25 perccel előbb elindulva gond nélkül teljesíthető a feladvány, csak ezt érdemes fejben tartani, hogy ne érjen senkit kellemetlen meglepetés.

Hogyan igen?

A tömegközlekedés jó megoldás lehet, az 1-es villamos fennakadás nélkül közlekedik a hídon és környékén, emellett a 3-as metró és a 4-6-os villamos lehet alternatíva a kerüléshez. Aki szeret biciklizni, egy darabig még kihasználhatja a kellemes kora őszi időt és az Árpád-hídon átvezető bicikliutat. Az autósoknak azonban érdemes meggondolni, hogy ezt az irányt válasszák-e, főleg a reggeli és a délutáni csúcsforgalom idején.

További cikkek közlekedésről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top