Aktuális

Magyar lett a világ legjobb kódfejtője

Egy fiatal magyar fizikus, Szabó Zoltán nyerte a "GEeks go for gold" globális informatikai versenyét, amelyben a legokosabb számítógépek beszélgetését kellett megfejteni.

A világ legokosabb számítógépeink beszélgetését kellett megfejteniük a versenyzőknek azon az informatikai versenyen, ahol a legjobb kódfejtőket keresték. Világszerte több mint ezer IT-szakember, szoftvermérnök és adattudós, valamint profi és amatőr programozó kapcsolódott be a játékba a Twitteren, hogy az informatikai és kódfejtő képességeiket felhasználva előrébb jussanak a játékban.

A 29 éves Szabó Zoltán két hét alatt fejtette meg az üzeneteket, ezzel első lett, így ő nyerte meg a tízezer dolláros fődíjat.

A szervezők beszámolója szerint a fiatal fizikus azért jelentkezett a versenyre, hogy a doktori értekezésének írása közben felfrissítse az elméjét.

“Ez volt a tökéletes kihívás számomra. Mivel a kriptográfia nagy szenvedélyemmé vált az elmúlt évben, így nem gondolkodtam sokat azon, hogy csatlakozzak a játékhoz – mondja Szabó Zoltán, a Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet munkatársa. – A játék első két feladata viszonylag könnyű volt, de a harmadik feladvány megoldása két hétig tartott.”

Zoltán jelenleg azt várja, hogy a világ többi informatikusa is megfejtse a feladványt, mivel a verseny még nem zárult le.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top