Aktuális

Okos lakásvásárlás

Nincs amerikai nagybácsid, és nem nyertél a lottón? Sebaj, van megoldás! A jelzáloghitel segítség, de jó, ha mindent tudsz róla.
Okos lakásvásárlás


Tudod pontosan mi is a jelzáloghitel?

A jelzáloghitel kifejezést a banki szakzsargonban többféle hiteltípusra használják, ahol a lényeg, hogy a bank fedezetként az ingatlant kapja.

A bank nem az ismerősöd, nem is a barátod, hogy vakon megbízzon benned, ezért ha kölcsön ad neked a terveid kivitelezéséhez, neki is szüksége van valami biztosítékra, hogy visszaadod a pénzét. Lakáshitelnél, szabad felhasználású hitelnél, hitelkiváltásnál, adósságrendező hitelnél ez a biztosíték a bank számára az ingatlanod.

A jelzáloghitel tehát, egy olyan hiteltípus, ahol a hitel fedezetéül az adós által felajánlott ingatlan szolgál, és az ingatlan értéke határozza meg a maximális hitelösszeget is.

Nagyon fontos az előző mondatból, hogy a “hitel fedezetéül” szolgál az ingatlan. Vagyis sokan rosszul gondolják. A hitelt nem a lakásra veszed fel. A hitelt neked adja a bank, ez egy kölcsön, amit vissza kell fizetned és az ingatlan csak a bank kockázatát csökkenti. Ha nem tudod visszafizetni, akkor a banké lesz, a kölcsön fejébe. Ne feledd tehát, hogy ha a lakással bármi történik, csökken az értéke, attól még neked éppen ugyanannyit kell visszafizetned, mint amiben a hitelnél megállapodtatok.

Okos lakásvásárlás

Itt az ideje tájékozódni!
Jelzáloghitel minden bank kínálatában megtalálható. A jó döntéshez azonban érdemes tájékozódni, mert jókora különbségek vannak az egyes hitelintézetek között, már a hitel kezdeti költségeiben is, amelyekért akár már a bankváltást is megérheti megfontolni, hiszen az induló díjak és költségek már a folyósítás előtt több százezer forintra rúghatnak.

Egy jó banki hitel megválasztásával akár még a felújításra vagy a lakás berendezésére is maradhat pénzünk.

Interneten remekül lehet tájékozódni a bankok kínálatában, de az is jó, ha személyesen felkeressük a bakfiókokat. A banki ügyintéző személyes segítsége azért fontos, mert ő ismeri legjobban a termékeit, így ő tudja a legpontosabban meghatározni, hogy mennyi fog kerülni a hitel felvétele.

A banki ajánlatok tehát eltérnek egymástól.
Más lehet többek között:
–    a hitel kamata
–    a kezelési és kapcsolódó költségek összege
–    a futamidő
–    hogy mekkora jövedelemre van szükségünk
–    biztosítékok, pl. kezes, vagy biztosítások

Két nagyon fontos dolgot azonban nem említettünk ebben a cikkben, mert azoknak külön cikket szentelünk.

Milyen tételekkel kell számolnunk a banki költségeknél?
THM – minden hitel alapja

Olvasd el, hogy teljesebb képet kapj!

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top